Sărbătoare religioasă pe 8 mai. Este cruce neagră în calendar. Ce să faci în Miercurea Albă?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.05.2024 - 19:21
Sărbătoare religioasă pe 8 mai. Este cruce neagră în calendar - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

A treia zi din Săptămâna Luminată vine cu o serie de obiceiuri și superstiții. Miercurea Albă este o sărbătoare notată cu o cruce neagră în calendar. Femeile au unele interdicții în această zi.

SHARE

Deja ne aflăm în a treia zi de după Paști. Este Miercurea Albă. Aceasta mai este cunoscută drept ”nunta șoarecilor”. Este o sărbătoare cu cruce neagră în calendar. 

Miercurea Albă vine și ea cu o serie de obiceiuri. În plus, pe 8 mai este sărbătorit un sfânt important.

Sărbătoare religioasă pe 8 mai. Este cruce neagră în calendar. Ce să faci în Miercurea Albă?

A treia zi din săptămâna de după Paște mai poartă numele, în popor, de „nunta şoarecilor”. Denumirea vine de la o interdicție pe care o au femeile în această zi. În a treia zi de după Paște, bărbații se pot întoarce să muncească pe câmp, însă femeile nu au voie să facă acest lucru.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Se spune că nu este bine să muncești, întrucât ar însemna să aduci rozătoarele în casă și te lipsești restul anului de bucate pe masă. Acesta este motivul pentru care această zi se mai numește și „nunta șoarecilor”.

Zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt însemnate cu „harți”, adică toți credincioșii au dezlegare la mâncărurile „de dulce” datorită Învierii Domnului, scrie Adevarul.

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți în neființă, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii. Chiar și slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşte şi în Săptămâna Luminată merg direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că Lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare.

Sărbătoare religioasă pe 8 mai. Cine este sfântul sărbătorit azi?

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan se sărbătoreşte de Biserică în ziua de 26 septembrie, iar în ziua de 8 mai este sărbătorit evenimentul minunat care avea loc în fiecare an la Efes.

Foto: crestinortodox.ro

Citește și: Începe Săptămâna Luminată. Ce semnificație are aceasta pentru români? Ce să faci să îți meargă bine?

Aici, din mormântul Sfântului Evanghelist Ioan, izvora, cu darul lui Hristos, o pulbere albă ca un praf, pe care creştinii din acele locuri o numeau mană. Pulberea avea un efect tămăduitor pentru toate suferinţele şi patimile celor bolnavi.

Minunea s-a petrecut la mormântul Sfântului Evanghelist Ioan în toţi anii, până la ocuparea Efesului de către turci.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a fost fiul lui Zevedeu şi al Salomeei, fiica Sfântului şi Dreptului Iosif, cel care sub acoperământul logodnei a luat-o în grija sa pe Născătoarea de Dumnezeu.

Sfântul Iosif a avut patru fii: pe Iacov, pe Simeon, pe Iuda şi pe Iosif, şi trei fiice: pe Estir, pe Marta şi pe Salomi, soţia lui Zevedeu şi mama Sfântului Evanghelist Ioan.

În vremea în care a fost vândut şi a fost răstignit Mântuitorul Hristos, au fugit toţi, numai Sfântul Ioan, cel care îl iubea atât de mult pe Iisus, a fost de faţă la răstignirea Lui şi a venit la mormânt cu Sfântul Apostol Petru. Apoi, Sfântul Evanghelist Ioan a luat pe Maica Domnului în grija sa.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan şi-a petrecut ultimii ani din viaţă la Efes, unde a scris Evanghelia.

"Când avea peste o sută de ani, Sfântul Ioan a luat şapte ucenici în afara Efesului şi i-a pus să sape un mormânt în formă de cruce. Apoi, Sfântul Ioan s-a aşezat în mormânt şi ucenicii l-au îngropat acolo de viu. Mai târziu, când mormântul său a fost deschis, trupul Sfântului Ioan nu mai era acolo".

Pe locul mormântului Sfântului Ioan Teologul a fost ridicată, în secolele IV-V, o biserică, aceasta fiind înlocuită în secolul al VI-lea de o altă construcţie, mult mai mare, ridicată de împăratul Iustinian (527-565), conform Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te