Șapte episcopi greco-catolici din România, martiri ai comunismului, vor fi beatificați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.03.2019 - 20:57
Papa Francisc. Sursa: Vatican News

Șapte episcopi greco-catolici, omorâți în România de comuniști, după desființarea Bisericii Greco-Catolice, vor fi beatificați, a anunțat Papa Francisc, citat de Vatican News.

SHARE

Papa Francisc a promulgat decretele privind „recunoașterea martiriului slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi români greco-catolici ucişi din ură faţă de credinţă în diferite locuri din România, între 1950 şi 1970”. 

În 3 septembrie 1948, episcopul Ioan Suciu a fost înlăturat, printr-un decret semnat de guvernul comunist Petru Groza, iar în 18 septembrie, toți ceilalți episcopi, cu excepția lui Iuliu Hossu (episcop de Cluj) și Vasile Aftenie (episcop-vicar pentru București) au fost eliminați din fruntea Bisericii Greco-Catolice. 

Citește și: Unde vă puteți înscrie pentru a participa la liturghia Papei Francisc de la Șumuleu Ciuc

La sfârșitul lunii octombrie 1948, episcopii greco-catolici au fost arestați. În 8 noiembrie 1948, Marea Adunare Națională a emis decretul 358, prin care cultul greco-catolic era desființat în România, iar proprietățile sale treceau în grija statului. Cererea eliminării Bisericii Greco-Catolice a venit de la Moscova, care o privea ca pe un „nucleu al imperialismului”, iar desființarea propriu-zisă a fost precedată de ceremonia de revenire la ortodoxie a Bisericii Greco-Catolice, cerută de 36 de preoți care „bătuseră palma” cu regimul, în prezența patriarhului ortodox Justinian Marina, apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. 

Citiți biografiile episcopicol greco-catolici exterminați de comuniști aici

Citește și: „A fost un genocid al elitelor de la 1918“

Amintim că, la jumătatea lunii februarie, Biserica Catolică a anunțat că a cerut Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să verifice șase preoți din Iași, care ar fi colaborat cu Securitatea. 

Citește și: Biserica Catolică a cerut CNSAS să verifice șase preoți care ar fi colaborat cu Securitatea

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.