Rușii îl vor pe "Negustorul Morții", prins cu ajutorul spionilor români. Dau o vedetă SUA, la schimb

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 08.07.2022 - 19:29
Rușii îl vor pe "traficantul de moarte" Viktor Bout la schimb cu vedeta de baschet Brittney Griner Foto: profimediaimages

Viktor Bout, supranumit "Negustorul Morții", prins cu sprijinul spionilor români, execută o pedeapsă cu închisoarea de 25 de ani în SUA. Vedeta baschetului american, Brittney Griner este arestată în Rusia după ce a fost depistată cu ulei de hașiș în bagaj.

SHARE

Traficantul de arme Viktor Bout a fost arestat și cu sprijinul serviciilor secrete române, în Thailanda, în 2008, după ce mai mulți agenți sub acoperire americani au contribuit la dosarul acestui periculos infractor care înarmase mai multe grupări teroriste. 

Citește și: VIDEO Interlopul proxenet Italiano Tănase pus în libertate. Contesa Băncuță, în arest la domiciliu

Poporul american datorează recunoștință guvernului României și poporului român pentru "eforturile exemplare și neobosite depuse de autoritățile române" în ancheta referitoare la traficantul rus de arme Viktor Bout, afirma în noiembrie 2011 ambasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein.

Citește și: În 2020, Team Novak avea un singur român, acum ministrul Sportului vrea 40% români în toate echipele

Înainte de arestare, Andrews Smulian, complicele traficantului de arme Viktor Bout s-a întâlnit în România cu colaboratori ai Agenţiei americane pentru combaterea traficului de droguri (DEA), care s-au prezentat drept reprezentanţi ai mişcării de gherilă columbiene FARC, interesaţi să cumpere armament. Smulian le-a spus celor doi agenţi că Bout poate livra imediat 100 de rachete şi poate oferi şi elicoptere şi lansatoare de rachete.

Citește și: VIDEO Cel mai mare portavion din lume are un echipaj de 4539 de oameni. Testat cu-n cutremur simulat

În cursul uneia dintre întâlnirile cu agenţii, Smulian i-a oferit unuia dintre aceştia un memory-stick care conţinea un articol despre Bout şi documente care includeau fotografii şi specificaţii tehnice ale rachetelor şi lansatoarelor. Între întâlniri, Smulian a discutat cu Bout, folosind un telefon oferit de unul dintre agenţii DEA, şi a stabilit suma de 5 milioane de dolari pentru tranzacţie.

Viktor Bout a fost condamnat, în 2012, la 25 de ani de închisoare de către o instanță din New York. 

Bout este personajul care a inspirat filmul „Lord of War” cu Nicolas Cage. El a fost considerat de oficialii SUA şi ONU printre cei mai mari traficanţi de arme la nivel mondial.

Avocatul lui Bout spune că eliberarea acestuia e o prioritate pentru Rusia

Acum, avocatul lui Bout susține că Statele Unite ar dori să-l ofere pe clientul său la schimb probabil pentru baschetbalista americană Brittney Griner, arestată în Rusia pentru posesie de droguri.

Avocatul Steve Zissou, a declarat într-un interviu că oficialii ruși fac presiuni pentru a-l elibera pe Bout. Zissou a spus că s-a întâlnit cu Anatoly I. Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, în iunie la Washington și că Antonov i-a spus că eliberarea lui Bout este o prioritate foarte mare pentru guvernul rus.

„S-a comunicat foarte clar părții americane că va trebui să existe o înțelegere cu Viktor Bout dacă se așteaptă la alte schimburi de prizonieri”, a spus Zissou. „Îmi dau seama că niciun american nu se va întoarce acasă decât dacă Viktor Bout este trimis acasă la schimb cu ei.”, conform New York Times.

Biden, sub presiune

Griner, legitimată la Phoenix Mercury şi dublă campioană olimpică, dar şi campioană în WNBA, a fost arestată în Rusia la 17 februarie, după ce în bagajele sale de mână s-au descoperit cartuşe de vaporizator şi „un lichid cu miros de ulei de haşiş”, potrivit serviciilor vamale din Rusia. Departamentul de Stat a susținut, în mai, că Brittney Griner este „deținută pe nedrept”.

Disproporția faptelor lui Viktor Bout și a acuzațiilor care-i sunt aduse vedetei baschetuui american este evidentă. 

Oficialii americani au refuzat însă să susțină acest schimb și nu vor discuta despre vreo înțelegere potențială pentru eliberarea doamnei Griner.

„Folosirea detenției ilegale ca monedă de negociere reprezintă o amenințare la adresa siguranței tuturor celor care călătoresc, lucrează și locuiesc în străinătate”, a declarat recent purtătorul de cuvânt al departamentului, Ned Price.

Joe Biden a fost de acord cu un schimb de prizonieri în aprilie, în care Rusia l-a eliberat pe Trevor Reed, un fost marinar american din Texas, care a fost reținut din 2019 sub acuzația de agresiune a doi ofițeri de poliție. În schimb, Statele Unite l-au eliberat pe Konstantin Yaroshenko, un pilot condamnat în 2011 la 20 de ani de închisoare pentru contrabandă de droguri. Dar oficialii de la Casa Albă au subliniat că starea de sănătate precară a domnului Reed a făcut ca cazul său să fie excepțional.

Anul trecut a mai existat o tentativă a rușilor de a-l recupera pe Viktor Bout în schimbul a doi presupuși spinoni americani, dar, în mode evident, nu s-a materializat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te