Rusia acuză Statele Unite că au exersat lansarea unui atac nuclear asupra sa luna aceasta

DE Daniel Toșa | 24.11.2021 - 12:47
Rusia acuză Statele Unite că au exersat lansarea unui atac nuclear asupra sa luna aceasta/FOTO: kremlin.ru

Ministrul rus al apărării a acuzat marți bombardiere ale Statelor Unite de exersarea unui atac nuclear asupra țării sale din două direcții diferite mai devreme în cursul acestei luni, afirmând că acestea s-au apropiat la 20 de kilometri de granița Rusiei, relatează Euractiv.

SHARE

Acuzațiile Moscovei vin într-o perioadă de tensiuni ridicate cu Washingtonul din cauza Ucrainei, oficialii americani avertizând că Rusia s-ar putea pregăti de un atac asupra țării conduse de președintele Volodimir Zelenski.

Rusia în schimb a acuzat Statele Unite, NATO și Ucraina că de provocări și că amplifică iresponsabil tensiunile, dând drept exemple furnizarea de arme americane Kievului, folosirea de către Ucraina a unor drone turcești împotriva separatiștilor din provincia Donbas și exercițiile militare din apropierea granițelor sale.

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a declarat marți că forțele militare ruse au observat o creștere semnificativă a activității bombardierelor strategice americane despre care a spus că au efectuat 30 de zboruri în apropierea Rusiei luna aceasta.

Citește și: Revin voucherele de vacanță pentru bugetari. 1.450 lei pentru fiecare angajat

Șoigu afirmă că numărul este de 2,5 ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut și susține că SUA a simulat un atac nuclear împotriva Rusiei mai devreme în cursul lunii noiembrie.

Rusia acuză SUA de exersarea unui atac cu arme nucleare

„Ministrul apărării a subliniat că, în timpul exercițiilor militare americane 'Global Thunder', 10 bombardiere strategice americane au exersat lansarea unor arme nucleare împotriva Rusiei din direcțiile vest și est”, a afirmat acesta, potrivit unui comunicat remis presei de către minister.

Șoigu a declarat de asemenea că unități ale forțelor aeriene ruse au detectat și urmărit bombardiere strategice ale SUA și au luat măsuri pentru a evita orice incidente, fără a oferi mai multe detalii asupra acțiunilor întreprinse.

Citește și: EXCLUSIV Ce crede Câciu că-l recomandă: Am 600 de articole pe zona fiscal-bugetară și macroeconomie

Pentagonul a respins acuzațiile.

„Aceste misiuni au fost anunțate public la momentul respectiv și planificate cu atenție cu aliații și partenerii pentru a asigura (...) respectarea tuturor cerințelor și protocoalelor internaționale”, a declarat locotenent-colonelul Anton Semelroth, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Cei mai înalți oficiali militari ai celor două țări, generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, și Mark Milley, omologul său american, au avut o conversație telefonică marți însă niciuna dintre cele două părți nu au oferit informații privind natura acesteia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te