Românul condamnat la moarte în Malaezia, bătut, chinuit și fără dinți. Slabe șanse să vină acasă

DE Adrian Costin | Actualizat: 23.04.2022 - 18:20
Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia, bătut, chinuit și fără dinți și nu are nicio șansă să vină acasă Foto: captură video
Starea lui Ionuț Gologan s-a degradat dramatic Foto: bzi

În iunie se împlinesc nouă ani de când prahoveanul Ionuț Alexandru Gologan, originar din Telega, era prins pe aeroportul din Kuala Lumpur având asupra sa 1,5 kilograme de metamfetamină. 20 de ani de temniță și 10 lovituri de bici a fost pedeapsa primită în Malaezia.

SHARE

Prahoveanul Ionuț Alexandru Gologan lucra ca șofer, part-time, pentru o firmă de transport din Germania. Cărăușia de droguri l-a costat scump de prahovean, acesta fiind condamnat, în 2012, la moarte prin spânzurare pentru trafic de droguri.

Citește și: Milionarul Yoav Stern, fostul soț al Oanei Cuzino,în comă, cu fracturi craniene și plămânii afectați

Autoritățile române  s-au luptat ani de zile pentru aducerea în țară a lui Ionuț Gologan, în ideea în care acesta să fie judecat și să execute pedeapsa într-o închisoare românească. 

Citește și: Vrăjitoarea Sidonia, soția șefului clanului Fabian, vizată într-un dosar de înșelăciune și tâlhărie 

”Copilul meu nu mai are dinți în gură și e piele și os”

Ionuț a fost crescut doar de tată (mama abandonându-l la naștere) și o bunică, acum în vârstă de 89 de ani. A fost un copil sărac și, spun vecinii, probabil tocmai această sărăcie l-a determinat să își dorească să facă bani repede și ilegal.

El a executat până acum nouă ani de temniță grea, nouă ani în care, povestește Dumitru Gologan, ”băiatul meu a rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit, a slăbit piele și os de nimeni nu l-ar mai recunoaște”. Nouă ani de când telegeanul nu a mai văzut lumina zilei decât printre zăbrelele unei închisori cu condiții extrem de drastice, inumane chiar, conform Observatorul Prahovean. 

Toate pedepsele cu moartea sunt oprite

Conform legilor malaysiene, traficul de droguri este pedepsit în acel stat cu moartea. Așadar, Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte prin spânzurare de către Curtea Federală de Justiție din Malaysia, în 2016. Mai multe delegații din România au purtat discuții cu omologi din Malaysia, avocații prahoveanului depunând chiar o cerere de grațiere.

 
Cererea a fost trimisă, la momentul respectiv, chiar sultanului statului Selangor, unde se află capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, singurul în măsură să revizuiască legea prin care traficanții de droguri erau condamnați la pedeapsa capitală.

Conform unor informații remise de ministrul Legii din Malaysia, ,, toate pedepsele cu moartea sunt oprite. Nicio execuție nu va mai fi dusă la capăt din moment ce abolim pedeapsa capitală,,.

Legea privind pedeapsa cu moartea  este în curs de revizuire. Autoritățile de acolo au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, conform MAE.

Tatăl tânărului, acum în vârstă de 29 de ani, încă mai speră să își vadă băiatul acasă. La fel și bunica, bătrână și bolnavă, care, cu greu, l-a crescut pe Ionuț. Nu mai știu nimic de soarta băiatului lor, în afara deciziei pe care au luat-o autoritățile din Kuala Lumpur : 20 de ani de detenție și 10 lovituri de bici.

”Băiatul meu e un amărât de la țară”

”E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Am fost ajutat cu bani, dar ce folos… Sentința e aceeași. Nu există acord diplomatic între cele două țări. Copilul meu a fost folosit. Nici nu știa ce e în bagaj, la momentul la care i s-a găsit metamfetamina. Era un copil amărât de la țară, folosit de alții drept cărăuș. Ce-o fi fost în mintea lui… Nici nu mai contează. Întreaga viața i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când  mai vorbim la telefon. Vrea în țară, vrea acasă, dar legile sunt foarte dure acolo pentru trafic de stupefiante. Ne e foarte dor de el, știm că a greșit, dar nu merita o așa soartă” ne-a mărturisit, aproape plângând, tatăl lui Ionuț, Dumitru Gologan, care deja s-a resemnat și nu mai speră să își mai vadă vreodată fiul liber.
Autoritățile din Malaysia nu au știu ce e aceea clemență când vorbim de stupefiante

Un alt român este deținut în Malaezia

În 2018, un alt român, Daniel Ionuț Țurcan a fost pus și el oficial sub acuzare de către autoritățile din Kuala Lumpur, după ce, asupra lui au găsite două pachete mari de pudră albă. care s-a dovedit a fi cocaină.

Autoritățile din Malaysia nu știu ce înseamnă milă și clemență atunci când vorbim de trafic de droguri. Conform ultimelor date ale OMS, rata de deces din cauza drogurilor, în Malaysia, e de 1,26 la 100.000 de locuitori, asta însemnând locul 76 în lume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te