Noua funcție va permite să realizăm apeluri video în direct cu dispecerul 112. În acest fel în dispecerat se vede exact ce este în jurul nostru, dar și pericolul în care am putea să ne aflăm.
Noua versiune va fi utilă turiştilor rătăciți pe munte, celor care vor să ceară ajutor discret, fără să fie văzuţi de cei din jur, şi persoanelor cu deficienţe de vorbire, scrie ObservatorNews.
Românii vor putea efectua apeluri video către 112. De când va fi disponibilă funcția?
Noua funcţie îi va ajuta pe pompieri, polițiști şi salvamontiști să îi găsească mai uşor pe cei care au nevoie de ajutor. Dispeceratul va aloca rapid şi eficient resursele în funcţie de ce vede în apelul video. Aplicaţia 112 va avea mai multe noutăţi.
„Apeluri video, text în timp real, schimb de mesaje în timp real între apelant și operatorul STS. Vom avea inclusiv pictograme unde vom putea selecta, în funcție de urgența cu care ne confruntăm, detalii pe care să le oferim operatorului 112", a declarat Cătălin Chirca, Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va introduce la următoarele up-date-uri şi opțiunea comunicării cu ajutorul unui interpret mimico-gestual.
„România este prima țară care face acești paști avansați către noul concept cu privire la preluarea apelurilor de urgență la nivel european. Primele teste au ieșit foarte bine", a declarat Cătălin Chirca, Serviciul de Telecomunicații Speciale. Aplicaţia 112 care permite acum localizarea exactă a celui care ajutor va fi disponibilă peste câteva luni.