Românii pot rămâne fără bani dacă răspund la astfel de apeluri. Fraudă în numele DNSC

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.03.2024 - 21:17
Românii pot rămâne fără bani dacă răspund la astfel de apeluri. Fraudă în numele DNSC - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Românii pot rămâne fără bani dacă răspund la astfel de apeluri. Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra unei campanii de fraudă prin apeluri telefonice realizate prin tehnici de spoofing.

SHARE

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unei campanii de fraudă prin apeluri telefonice realizate prin tehnici de spoofing în care se utilizează identitatea instituției.

Românii pot rămâne fără bani dacă răspund la astfel de apeluri. Fraudă în numele DNSC

"Persoana este contactată de pe un număr de telefon care pare a fi asociat DNSC. În realitate, numărul afișat pe ecranul destinatarului nu este numărul real al apelantului.", atrag atenția specialiștii DNSC.

"Pentru a atrage potențiale victime în capcană, atacatorii folosesc o tehnică numită SPOOFING, în care atacatorul folosește tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a apela victima, preluarea informațiilor de contact făcându-se fără acordul instituție sau persoanei fizice.

Citește și: Cum poți rămâne fără banii din cont? Infractorii se folosesc de mesaje prin sms și email

Este nevoie doar de cunoașterea numărului de telefon sau a detaliilor de contact ale acestora. Astfel, nu se pot bloca astfel de inițiative la nivelul furnizorului de servicii telecom”, au mai precizat ei.

Conform acestora, există instrumente online care oferă astfel de servicii de spoofing, de cele mai multe ori în regim de plată pe minut de conversație.

"Însă atacatorii nu depind de aceste servicii și își pot crea propriul instrument de acest fel cu resurse relativ limitate. Este necesară doar ascunderea numărului inițial și înlocuirea lui cu o imagine falsă. Atacatorii se folosesc de această imagine falsă pentru a câștiga încrederea victimei", mai explică specialiștii.

Aceștia arată că atacul începe cu un apel de la o persoană care pretinde că este angajat al Directoratului, folosind numele Ionescu Alexandru, și afirmă că dorește să ajute victimele să recupereze sumele pierdute. Solicită apoi următoarele date personale: nume complet, cod IBAN și ultimele 6 cifre din CNP. În realitate, în spatele apelurilor se află atacatori care impersonează angajați DNSC. 

Citește și: Trump, incapabil să garanteze plata amenzii de 454.000.000 $ pentru fraudă în imperiul său imobiliar

"Astăzi, în cadrul acestui atac, a fost folosit numărul publicat pe site la secțiunea CONTACT DNSC - Secretariat și relații cu publicul", arată DNSC.

Iată recomandările specialiștilor:

-DNSC nu va apela niciodată utilizatorii pentru a le promite oportunitatea de recuperare a sumelor pierdute.
-DNSC nu va cere niciodată utilizatorilor să furnizeze telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), în urma unor apeluri efectuate de instituție. 
-Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil. 
-Raportați astfel de apeluri către organizația impersonată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase. 
-În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)
-Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te