Programul va evalua în timp real gradul de risc al unei persoane și va ajuta la transferul rapid al acestor informații între autoritățile române și americane, care au semnat deja, luna trecută, un acord în acest sens.
România va adopta sistemul american de monitorizare! Cum evaluează pasagerii care trec frontiera
Sistemul informatic de scanare și evaluare automată a persoanelor care trec frontiera este un software dezvoltat de Agenția de Vamă și Protecția Frontierelor din Statele Unite.
Cu ajutorul lui, autoritățile reușesc să analizeze în timp real profilul pasagerilor și să-i identifice astfel pe cei cu risc ridicat de securitate. Aceștia vor fi verificați suplimentar înainte de intrarea sau ieșirea din țară.
Sistemul compară practic informațiile despre călători cu bazele de date ale agențiilor de aplicare a legii cum ar fi „Terrorist Screening Database”, utilizând scenarii de risc și evaluări.
Citește și: Unde se pot căsători cuplurile din România pentru o singură zi. Se întâmplă în acest weekend
Practic, oricine intră sau iese din SUA, pe calea aerului, pe mare sau pe la o frontieră terestră, este evaluat pe baza unei analize care include printre altele destinațiile anterioare de călătorie, țara de plecare, modalitatea de plată a biletului de avion, cazierul auto, numărul de călătorii "doar dus" din trecut, locul preferat în avion și chiar felurile de mâncare comandate în timpul călătoriilor.
În baza acordului recent semnat, Poliția de Frontieră română va lua măsurile necesare pentru ca toți transportatorii aerieni comerciali să pună la dispoziția sa în timp real informațiile privind pasagerii din rezervările pe care le au.
Citește și: Schimbări în Schengen. Controalele la frontieră, prelungite cu un an. Care este motivul
Va asigura transferul acestor informații către autoritățile de frontieră americane prin intermediul programului de monitorizare și va furniza analize de risc referitoare la informațiile privind pasagerii, realizate la nivelul Ministerului de interne, potrivit știrileprotv.ro.