În topul armatelor mondiale România a ajuns pe locul 51, în scădere față de anul trecut când ocupa poziția 41. Acest lucru nu este neapărat negativ, Armata Română semnând anul trecut multe contracte de achiziții care își vor face efectul în curând.
Conform Global Firepower (clasamentul pentru 2025) România stă destul de bine din punct de vedere al numărului de militari, însă prezintă scoruri mici la capitolele „putere navală” (20 de nave) și „putere aeriană” (140 de aeronave). O problemă mare ar fi lipsa elicopterelor de atac și a obuzierelor.
Citește și: Ce sisteme moderne de armament a cumpărat MApN în 2024. Costă 10.000.000.000 €
Această ultimă problemă pare să se rezolve pentru că au fost deja contractate 3 sisteme de obuziere autopropulsate K-9 Thunder de 155 mm.
România, mai puternică militar ca Ungaria și Bulgaria: 81.000 soldați și 328 tancuri, gata de luptă
La capitolul elicoptere de atac problema este mai complicată. La un moment dat se discuta de achiziționarea și chiar fabricarea în Romania a celebrului aparat de atac AH-1Z Viper, dar proiectul pare abandonat.
AH-1Z Viper este unul dintre cele mai performante elicoptere de atac, aflat doar în dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii, celebra US Marines Corps. Elicopterul este unul bimotor şi este o variantă modernizată a modelului Bell AH-1 SuperCobra dezvoltat în colaborare cu United States Marine Corps.
Citește și: Românilor nu le e frică de război. Avem un plus de 4.800 de militari înrolați. Care sunt salariile?
Preţul unei unităţi este între 27 şi 31 de milioane de dolari, în funcţie de variantă. În timp, pe lângă RoAF, forţele aeriene ale mai multor ţări şi-au anunţat disponibilitatea de a achiziţiona acest tip de elicopter. Este vorba de Australia, Polonia, Thailanda sau Maroc. Polonia a și făcut un contract în acest sens.
Topul puterilor militare
În ultimul an România a fost depășită, conform acestor statistici, de mai multe țări NATO precum Danemarca și Finlanda, dar și de Elveția.
Topul mondial este dominat de SUA (0,0744), urmează numărul doi mondial – Rusia (0,0788) – la egalitate perfectă cu China. India, Coreea de Sud și Marea Britanie continuă clasamentul. Franța urcă pe 7, făcând schimb de locuri cu Japonia, de altfel singurele schimbări din top 10. Turcia și Italia închid clasamentul primelor zece țări.
Cu toate că a primit o nota mică în clasament România rămâne peste Ungaria (locul 55) și Bulgaria (locul 62) din punct de vedere militar.