În răspunsul la interpelare, secretarul de stat Atilla Gyorgy, din ministerul de Finanțe, arată că cele “15 sisteme mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport marfă și al containerelor, tip Roboscan/MIS, sunt menționate în Autorizația de deținere nr.VG 2002/2019, fără drept de utilizare“.
Două licitații pentru repararea lor au eșuat, a treia era în curs de desfășurare în aprilie 2020, când ministerul de Finanțe a transmis Parlamentului acest răspuns. “Astfel, pentru asigurarea serviciilor de manipulare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a inițiat și derulat, în anul 2019, două proceduri de achiziție care au fost anulate, deoarece ofertele au fost declarate neconforme.
Precizăm că a fost inițiată a treia procedură pentru achiziția serviciilor de manipulare (mentenanță şi reparații), prin încheierea unui acordcadru pentru o perioadă de 4 ani, pentru sistemele mobile tip Roboscan/MIS,
iar, în prezent, această procedură este în stadiul de aprobare a documentației de atribuire și a strategiei de contractare“, se arată în documentul semnat de Atilla Gyorgy.
În consecință, România apelează la tradiționala metodă a câinilor: “Astfel, activitatea desfășurată în anul 2019 de cele 36 de echipe canine ale autorității vamale din România s-a concretizat atât prin confiscarea de bunuri și aplicarea de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.609.694 Euro, cât și printr-un număr de 36 de descoperiri de droguri și substanțe interzise“.
În 2018, fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici se lăuda că va rezolva problema acesto scannere defecte și estima la un miliard de euro veniturile suplimentare la buget doar din combaterea contrabandei cu țigări. “E un obiectiv foarte ambiţios, dar care se va realiza. Toate punctele vamale din această ţară vor fi modernizate (...) Până la final de an, cel târziu în 2019, vreau să le vedem reabilitate (...) Scanner-ele vor fi funcţionale (...) Vama va fi reabilitată, modernizată cu tot ceea ce înseamnă echipamente fixe, mobile şi portabile. Nu va exista ideea de nefuncţional (...) Nu se va face pe eşantion (...) Tot ce înseamnă acces în ţară va fi cu scanner fix, adică nu ai pe unde să treci, decât prin scannere şi va făcută sută la sută scanarea, nu pe eşantion (...) Numai din ţigări se pot aduce la bugetul de stat cam un miliard de euro'', a afirmat Teodorovici în mai 2018.
Încă din 2014, 14 din cele 15 scannere nu funcționau. Ulterior, a cedat și cel de-al 15-lea.