Rețeta de cozonac care a dat peste cap gospodinele. Se face mult mai repede și iese extrem de gustos

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.12.2023 - 20:10
Rețeta de cozonac care a dat peste cap gospodinele. Se face mult mai repede și iese extrem de gustos - Foto: Newsweek

Rețeta de cozonac care a dat peste cap gospodinele. Se face mult mai repede și iese extrem de gustos. Iată care este secretul, dezvăluit chiar de un chef bucătar.

SHARE

Rețeta de cozonac care a dat peste cap gospodinele. Se face mult mai repede și iese extrem de gustos. Iată care este secretul, dezvăluit chiar de un chef bucătar.

Rețeta de cozonac care se face mai repede

În goana sărbătorilor, gospodinele încearcă să scoată cele mai bune preparate pentru masă festivă. Fie că vorbim de cozonac, dulcele care nu lipsește de pe masă de Crăciun sau friptură ori sarmale, la oricare dintre preparate, acestea au căutat cea mai ușoară și delicioasă rețetă de gătit.

Citește și: VIDEO Rețetă autentică pentru șorici în saramură de usturoi. Un deliciu pentru sărbătorile de iarnă

Noi am pășit în bucătăria Elenei, care ne-a arătat cea mai ușoară și gustoasă rețetă de cozonac. Ingredientele sunt aceleași, însă modul de preparare este diferit față de rețeta obișnuită. 

Reporter: „Dragilor, în față noastră sunt mai multe boluri de ingrediente. O să te rog, Elena, să ne spui ce rețetă facem, pentru că știm că este vorba despre dulce.

Elena: În spiritul Crăciunului sunt nelipsiții cozonaci moldovenești, pe care îi știe toată lumea. De mai bine de 10 ani am descoperit o rețetă cu care merg an de an, și este foarte bună. Secretul ar fi aluatul opărit.

Reporter: Și anume, cum opărit?

Elena: Vă arăt imediat.

În primul rând trebuie să pregătim maiaua. O să punem drojdie la activat, cu un pic de lapte. O să încălzim laptele, iar în timp ce se pregătește laptele o să facem aluatul opărit de care îți spuneam.

Secretul aluatului opărit este acela de a-ți reduce din timpul de frământare, care este foarte mult. Știm că trebuie frământat o oră și bătut să iasă toate bulele.

Dacă facem aluatul opărit, ne reduce din timpul de frământare și atunci avem timp pentru mai mult. 

Pentru aluatul opărit vom avea nevoie de un pic lapte și un pic de făină, o să amestecăm pe aragaz și când se leagă coca, atunci dăm deoparte și punem și drojdie.” ne-a povestit chef Elena.

Secretul activării mai rapide a drojdiei

Elena: „După atâția ani știu să îl fac din ochi, dar ceea ce recomand doamnelor și domnișoarelor și tuturor gospodinelor, să meargă pe gramaje exacte. Trebuie să luăm în considerare și zilele ploioase, pentru că vom avea nevoie de mai multă făină.

Reporter: De ce?

Elena: Umiditatea absoarbe mai multă făină.

Bun, laptele s-a încălzit și vom activă drojdia. Secretul activării mai rapide este un pic de zahăr ceea ce ajută să crească mai repede. Și după ce se activează drojdia o punem în aluatul opărit.

În timp ce se face aluatul, vom separa albusul de gălbenușuri. Este foarte important să folosim ouă de calitate, proaspete de la țărani. Ne ajută mai mult la cocă, să fie galbenă, dar o să vă spun și un secret. Pentru a-l face și mai galben, punem un strop de sare.  

Așteptăm să se umfle, să se răcească, după care vom adaugă drojdia care se activează. Putem urmări drojdia dacă punem un praf de făină. În momentul in care se va umflă, va dispărea.

Aluatul s-a opărit, drojdia s-a activat, foarte frumos, le vom amestecă și așteptăm să se umfle. În timpul ăsta vom pregăti compoziția pentru aluat. Chiar dacă pare migălos, odată ce urmezi toți pașii, unul după altul, nu are cum să nu îți iasă bun.”, a mai povestit aceasta.

Secretul unei umpluturi perfecte

Aici vom bate gălbenușurile cu zahărul. Vedeți că începe să se lichefieze, să se topească zahărul, se albește un pic iar apoi își dublează volumul. Vom adaugă esență, aici putem pune de care vrem noi, eu pun puțin rom, lămâie, esență de vanilie, dacă nu scrie nicăieri, eu folosesc.

Citește șiRețeta cozonacului „ca la cofetărie”. Greşeala banală care te împiedică să obții un cozonac perfect

Aluatul este gata. Am frământat mult mai puțin, așa cum am povestit. Cam în jur de un sfert de ora, 20 de minute. Îl lăsăm la dospit și în acest timp pregătim compoziția pentru umplutură.

Aluatul dospește acolo liniștit, îi facem o cruce să meargă bine, iar acum facem compoziția de umplutură. Aici secretul este să folosim albușul bătut foarte bine, la fel punem puțină sare și se umflă mult mai repede. Mai punem puțin zahăr și cacao.

După ce aluatul a stat la dospit, iar compoziția este gata, ne pregătim de montat cozonacul. Putem folosi tot felul de mirodenii, ceea ce ne place. Rahat de diferite arome sau stafide înmuiate în esență de rom.

Împletim în două, unele doamne, gospodine, împletesc în trei. Luăm tavă, îl punem și asteptăm să crescă.” ne-a arătat Elena. 

Apoi, după ce îl ținem la cuptor 40 de minute la 180 de grade, ne putem bucura de un cozonac gustos, cu care ne vom mândri la masa de Crăciun. Poftă bună!

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te