„Restricții la limita cenzurii” impuse presei din Republica Moldova

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.03.2020 - 13:04

Jurnaliștii moldoveni sunt obligați, pe perioada stării de urgență, instituită în contextul răspândirii coronavirusului, să reflecte doar poziția autorităților moldovene.

SHARE

O dispoziție în acest sens a fost emisă, miercuri, de Consiliul Audiovizualului (CA) din R.Moldova. Decizia vine după ce mai mulți medici s-au plâns jurnaliștilor că sunt nevoiți să muncească, pe timp de pandemie, fără măști, mănuși și dezinfectanți. Unii chiar și fără salarii. Avocatul poporului a și anunțat miercuri că mulți medici sunt gata să-și depună cererile de demisie.

24 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate, miercuri, în Republica Moldova. 21 dintre acestea sunt cu transmitere locală și au fost înregistrate la Chișinău, în raioanele Soroca, Hâncești, Râșcani, Ștefan Vodă, Ialoveni și Strășeni. Alte trei persoane infectate cu Covid 19 au revenit din Marea Britanie și Germania. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor ajunge la 149. O persoană infectată cu Covid 19 a decedat în R.Moldova.

Potrivit dispoziției, semnate de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, ”pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern. Unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate sunt autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății)”.

Dispoziția CA vine ”cu titlul executoriu imediat pentru toți subiecții codului serviciilor media audiovizuale se aplică pe durata stării de urgență pe teritoriul R.Moldova”, potrivit RFI. 

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, susține că ”Este un abuz al președintelui Consiliului Audiovizualului care comportă riscuri enorme pentru libertatea de exprimare și libertatea presei. Practic, se instituie restricții la limita cenzurii, iar jurnaliștii din mass-media audiovizuale vor fi limitați în expunerea unor opinii diferite de cea a autorităților în legătura cu pandemia COVID-19”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -