Recunoașteți personajul? Actorul român marcat de o dramă din copilărie. A fost prima lui amintire

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.09.2023 - 20:12
Recunoașteți personajul? Actorul care a fost marcat de o dramă din copilărie. Tu știi cine e? - Foto: Arhivă / imagine cu caracter ilustrati

Băiețelul din imagine este astăzi unul dintre cei mai iubiți actori români. Are o carieră impresionantă și a fost un adevărat Don Juan în tinerețe, însă puțini sunt cei care îi cunosc drama ce i-a marcat viața. Tu ți-ai dat seama cine e?

SHARE

Dacă încă nu ați ghicit, băiețelul simpatic din imagine este chiar Florin Piersic. Piersic face parte din generația de aur de actori români, o generație ce a scris istorie și ce va rămâne multe, multe decenii de acum înainte în memoria oamenilor.

Deși s-a făcut remarcat cu fiecare rol interpretat, Florin Piersic are o poveste de viață impresionantă și în același timp emoțioantă.

Copilărie marcată de o moarte tragică

Florin Piersic nu a fost singur la părinți. El a avut o soră mai mare ca el, care, din păcate, și-a pierdut viața într-un mod cumplit. Într-un interviu acordat lui Dan Negru, actorul a vorbit deschis despre drama care i-a lăsat un gol imens în suflet.

Sora lui, Lucica, a murit înecată în râul Prut, în timp ce încerca să salveze o prietenă. Fata a fost luată de curenții apei și nu a mai putut fi salvată. Lucia avea în jur de 10 -11 ani când și-a pierdut viața.

Florin Piersic a dezvăluit că moartea surorii este “prima lui amintire” din copilărie. Marele actor își aduce aminte și acum, după zeci de ani, de cum a fost sora lui înmormântată. La momentul respectiv, Piersic avea șase ani și jumătate.

„Cred că avea 10-11 ani, pentru că noi am trăit cea mai mare tragedie a familiei noastre. Poate de aceea totdeauna când joc o piesă mă gândesc foarte mult nu numai la părinţii mei ci şi la Lucica care s-a înecat în Prut sărind să salveze colega de bancă, Doina Puha.

Citește și: Cezara Dafinescu renunță la căsnicia cu George Motoi pentru marea iubire. Vor fi împreună doar 7 ani

E prima amintire pe care o am eu legată cu adevărat, aveam şapte ani, şase ani şi jumătate, e prima amintire pe care o ţin minte, respectiv înmormântarea surorii mele, înmormântare la care cred că au participat, la vremea aceea, toţi oamenii din Cernăuţi.

Au venit toţi oamenii de la vremea aia tocmai pentru că a murit fetiţa doctorului Piersic” – i-a povestit actorul lui Dan Negru.

Cum a ajuns să fie actor

Florin Piersic s-a născut în Cluj, din părinți originari din Bucovina. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957, iar doi ani mai târziu a debutat pe scena Teatrului Național din București.

„Când eram mic, mic de tot, doream să mă fac birjar pentru că adoram caii. Mai târziu, am vrut să mă fac șofer, dar într-o zi l-am văzut pe unul murdar din creștet până în tălpi ieșind de sub o mașină, așa că am zis că mai bine ar fi să fiu cofetar.

Gândeam că și acolo te mai „murdărești”, dar te lingi pe degete și gata savarina, joffra, sau cremșnitul. Dar când mi s-a spus că pot să mor de diabet, m-am hotărât categoric să mă fac doctor. De oameni.

Într-o zi însă, l-au adus pe unul care căzuse ori de pe cal, ori îl călcase o mașină, ori îl bătuse un cofetar, că era tot numai sânge.

Mi s-a făcut rău, așa că gata şi cu doctorul de oameni! Într-o zi l-am luat pe Lupi, câinele cartierului, pe care îl mușcase o cățea de picior. L-am pansat, l-am îngrijit, l-am alintat și am hotărât fără drept de apel: veterinar, asta o să fiu.

Dar o poezie, o singură poezie, că aici am vrut să ajung, mi-a schimbat destinul. Actor. Ce frumos sună acest cuvânt! Sau artist. Sună și mai frumos!” – a scris marele actor pe pagina lui de Facebook, amintindu-și cu nostalgie de copilărie.

După finalul liceului, Florin Piersic pleacă de la Cluj Napoca la Bucureşti, ca să urmeze cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. A absolvit în 1957 şi a debutat 2 ani mai târziu, pe scena Teatrului Naţional I.L. Caragiale, cu rolul lui Richard Dudgeon din Discipolul Diavolului.

Au urmat zeci de roluri aici, multe dintre ele, memorabile în spectacole magistrale, precum Oameni şi şoareci, Orfeu în Infern, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Gaiţele sau Străini în noapte.

Idol a devenit însă datorită filmelor în care a jucat. Debutul şi l-a făcut în anul absolvirii, în Ciulinii Bărăganului, dar rolul care i-a adus celebritatea a fost cel al lui Harap Alb în De-aş fi… Harap Alb. Au urmat multe alte roluri şi o parte importantă dintre ele i-au rămas lipite de nume pentru eternitate în faţa publicului: Mărgelatu, haiducul Anghel Şaptecai şi haiducul Grigore Pintea.

Are peste 60 de filme şi seriale la activ, iar două dintre ele, Fix Alert şi Eminescu versus Eminem au fost regizate chiar de fiul său, Florin Piersic jr.

A jucat personaje memorabile ale teatrul românesc

Pe cât de multe i-au fost rolurile, pe atât de complexe. A interpretat personaje istorice, personaje dramatice, a jucat în comedii, dar şi în tragedii, a fost june-prim, nimic nu i-a lipsit din listă. Iar emisiunile de divertisment au fost şi ele o gazdă bună pentru actorul mereu dornic de poveşti şi spectacol.

Le-a arătat astfel telespectatorilor şi un alt talent al său – cântatul, pe care l-a evidenţiat şi în filmul muzical Rămăşagul și în musicalul Corina, alături de Angela Similea. În 2009 a şi înregistrat un album cu 10 melodii interpretate de el, Hoinărind printre amintiri. Acelaşi titlu l-a purtat şi spectacolul omagial din anul următor, când a sărbătorit şi a fost sărbătorit la împlinirea a mai bine de 50 de ani de actorie.

A primit Ordinul Meritul Cultural pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, este cetăţean de onoare al mai multor oraşe – Cluj Napoca, Bucureşti, Bacău, Iaşi, Caracal, Suceava, Sighet, Oradea, Baia Mare şi Galaţi – şi a fost decorat cu Ordinalul Naţional Steaua României în grad de Cavaler pentru întreaga sa carieră.

A primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, dar şi la cea de-a 10-a ediţie a Galei Premiilor Gopo şi în cadrul Premiilor Galei UNITER; ediţia cu numărul 27. În 2012 i s-a acordat cetăţenia Republicii Moldova, în Cluj Napoca vechiul cinematograf Republica a primit numele actorului, ca un omagiu pentru viaţa închinată artelor, iar în Bucureşti a primit prima stea pe Walk of Fame-ul autohton.

Maestrul etern îndrăgostit

„Eu cred că suntem făcuţi din iubire. Trăim pentru a primi şi a dărui iubire. Fără dragoste ar fi pustiu în lume. Iubirea poate să umfle pânzele speranţei, dar singură nu poate niciodată să ducă corabia la mal.” a declarat la un moment dat Florin Piersic.

Prima mare iubire a lui Florin Piersic a fost Tatiana Iekel, cu care s-a şi căsătorit în 1958. S-au cunoscut în facultate, s-au iubit nebuneşte, au făcut un fiu care le-a dus pasiunea pentru artă mai departe – Florin Piersic jr – dar după mai bine de 10 ani de căsnicie şi-au spus adio.

E un om care ar fi trebuit să fie liber toată viaţa. Era un crai veşnic curtat. Se îndrăgostea de toate partenerele cu care juca, iar la un moment dat s-a îndrăgostit atât de tare de una dintre ele încât i-am spus că e mai bine să ne despărţim. – Tatiana Iekel într-un interviu pentru Antena 1.

Au divorţat, însă au păstrat 2 lucruri ce aveau să-i unească toată viaţa – dragostea pentru fiul lor şi o prietenie strânsă.

După despărţire Florin Piersic a continuat să-şi vadă de viaţă la fel, mereu îndrăgostit, ba de câte o colegă de scenă, ba de câte o studentă la actorie. A cunoscut-o apoi pe actriţa Anna Szeles care, în ciuda avertismentelor de a sta departe de el, pentru că se va îndrăgosti, a acceptat invitaţia de a ieşi împreună. Marele actor a curtat-o serios, dar până la urmă a cucerit-o şi a convins-o să se căsătorească. Cererea în căsătorie a fost una inedită, cu scrisori trimise din oră în oră prin controlorul din trenul ce o ducea de la Bucureşti la Cluj Napoca.

Citește și: Recunoașteți personajul? A jucat în cel mai frumos film românesc pentru copii. Va fi ucisă la 34 ani

S-au căsătorit în 1975, iar un an mai târziu se năştea cel de-al doilea fiu al lui Florin Piersic, Daniel. 10 ani a durat căsnicia, dar cei 2 nu au locuit niciodată împreună. Ea nu a renunţat la Cluj Napoca, el nu a renunţat la Bucureşti.

„Eram respectată şi iubită. Nu puteam să las viaţa mea şi să fug la Bucureşti pentru că nu aveam încredere în Florin. Era un fustangiu şi nu voiam să depind de el cu nimic. Am preferat să rămân pe picioarele mele. Când am decis să divorţez am făcut-o pentru că n-am vrut să-i mai înghit aventurile.” a declarat Anna Szeles.

Florin Piersic şi-a continuat aventurile cu femei care mai de care mai frumoase şi nu a făcut niciodată un secret din ele. Angela Similea a fost şi ea printre cele care i-au furat minţile pentru o perioadă de timp.

Cea care i-a pus din nou verigheta pe deget şi care nu l-a mai lăsat să o scoată nici până acum a fost Anna Torok, pe care a cunoscut-o în 1986, în avion. Pentru Anna, Florin Piersic a făcut din nou naveta, vreme de 7 ani, între Cluj Napoca şi Bucureşti, apoi a convins-o să-i fie soţie. De atunci sunt împreună, iar în vreme ce actorul adoră să fie în lumina reflectoarelor, ea preferă să stea mereu în umbră, să se bucure de linişte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te