PSD a încercat să schimbe șeful Statului Major al Armatei printr-o ilegalitate

DE Alexandru Pop | Actualizat: 29.12.2018 - 11:38
Nicolae Ciucă va rămâne la conducerea Armatei încă un an. Foto Inquam Photos/George Călin

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a respins în cadrul ședinței CSAT propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leș, la șefia Statului General Major al Armatei și că a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă.

SHARE

Dumitru Scarlat (53 de ani) a fost propus de ministrul Apărării, însă propunerea nu respecta prevederile legale în vigoare, nici cutuma militară, au declarat pentru Newsweek România surse apropiate CSAT.

Astfel, din punctul de vedere legal, Dumitru Scarlat putea fi numit șeful Statului General Major al Armatei, doar dacă ar fi fost anterior șeful unei ramuri militare, respectiv al Marinei, al Forțelor Terestre sau al Forțelor Aeriene. Sau, potrivit cutumei, dacă ar fi fost adjunctul lui Nicolae Ciucă, cel pe care PSD vrea să îl schimbe din funcția de șef al Statului Major al Armatei.

Dumitru Scarlat este doar reprezentantul militar al României la NATO şi UE, funcție care nu îl califica pentru poziția pentru care a fost propus. PSD a știut lucrul acesta și, potrivit surselor aproapiate CSAT, a încercat un tertip: să îl numească șef al Statului Major al Forțelor Terestre și, totodată, șef al Statului General Major al Armatei.

Propunerea a fost refuzată de Klaus Iohannis, pentru că ar fi ilegală. Asta deoarece numirea într-o astfel de funcție presupune preluarea unui mandat complicat, cu secrete militare, care nu se poate face într-o singură zi, conform legii. 

Citește și Monitorul Oficial refuză publicarea decretului de prelungire a mandatului generalului Ciucă

Iohannis: PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării

„Aceasă propunere nu respectă rigorile legii. CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării, o situație foarte neplăcută, care arată odată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. În situația în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului major al Armatei. Deci nu există o propunere pentru șeful Armatei. Mandatul generalului Nicolae Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședița CSAt am rezolvat-o.

Am luat decizia, am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatul de șef al armatei pentru generalul Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase și bine ar fi fost ca aceasta să-ți găsească rezolvarea.

Armata României trebuie să știe cine o conduce și cum o conduce", a declarat Klaus Iohannis la finalul ședinței CSAT.

Cine e Nicolae Ciucă

Generalul Nicolae Ciucă, născut în anul 1967, a fost avansat în acest grad în 27 noiembrie 2015. Din 1 ianuarie 2015, este şef al Statului Major General fiind numit de preşedintele Klaus Iohannis, iar în perioada 2014-2015, a fost locţiitor pentru această funcţie.

Potrivit CV-ului său, Ciucă a mai ocupat următoarele funcţii: ianuarie 2011 - ianuarie 2014 – comandant Divizia 2 Infanterie „Getica”, Buzău; februarie 2009 - ianuarie 2011 - comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” , Focşani; martie 2007 - februarie 2009 - locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Focşani; octombrie 2006 - martie 2007, împuternicit şef de stat major, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; octombrie 2004 - octombrie 2006 – şef operaţii, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; ianuarie 2004 - iulie 2004 - comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak.

Conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te