Bătrânii aleg de multe ori calea căminelor pentru a nu-i incomoda pe copii sau nepoți, unde își pot petrece bătrânețile și unde sunt îngrijiți ca de proriile lor rude. Partea proastă e că în România aceste cămine nu sunt decât foarte puține.
În SUA ori în alte părți ale Europei, căminele de bătrâni se fac în parteneriat cu Statul, care asigură subvenții ori facilități fiscale celor din mediul privat care preiau de pe umerii bugetului de stat sarcina de a avea grijă de cei bătrâni. Pentru că îmbătrânirea are adesea o conotație negativă, mai ales din punct de vedere economic.
Atunci când discutăm despre fenomenul îmbătrânirii, trebuie avut în vedere că acesta va afecta toate marile direcții ale Economiei: Învățământul (vor fi mai puțini copii, deci vom avea un necesar mai mic de profesori), Sănătatea și chiar modul de a face banking.
Olandezii de la ING au publicat recent un raport în care au analizat care sunt statele europene care ar avea cea mai mare nevoie de asemenea centre de îngrijire a bătrânilor. Sau mai exact, pus în termeni economici, unde cererea de asemenea produse e cea mai ridicată.
Cei de la ING au analizat 11 state europene (care adună 84% din familiile UE), fiind chestionat câte un eșantion reprezentativ din populația fiecărei țări participante.
Potrivit tuturor estimărilor oficiale (ONU, Statisticile oficiale ale țărilor participante la studiu și researchul propriu al ING), numărul persoanelor în vârstă de peste 75 de ani din UE se va dubla până în 2050. Ponderea cheltuielilor legate de îngrijire și locuință este mai ridicată în rândul vârstinicilor față de persoanele mai tinere, aceasta urmând să crească cu până la 5.5% în volum în următorii 10 ani, iar Bulgaria și România au cea mai mare nevoie de o implicare mai mare a Statului în acest tip de activitate.
Întregul studiu poate fi consultat aici,