Rafila vrea să-i ia SMURD-ul lui Arafat, dar Raed nu se lasă: Ar strica ce am construit

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 07.04.2022 - 15:31
Rafila vrea să-i ia SMURD-ul lui Arafat, dar Raed nu se lasă Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei

Alexandru Rafila vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea lui Raed Arafat și să le aducă la Ministerul Sănătății, care le finanțează în acest moment, dar nu are coordonarea lor.

SHARE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a luat-o pe ocolite și a vorbit despre „gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății” în ceea ce privește serviciile medicale de urgență, precum și celelalte tipuri de servicii medicale.

Citește și: Atotputernicul Arafat: Pandemia și guvernările PNL i-au oferit eternului șef al DSU o putere uriașă

Concret, serviciile medicale de urgență - inclusiv SMURD, ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor și Compartamentele de Primiri Urgențe - se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Citește și: Cum explică Raed Arafat că avertizările Ro-Alert ajung în același timp cu evenimentul menționat

Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, nu este de acord cu afirmația ministrului Alexandru Rafila potrivit căreia SMURD ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătății. Potrivit acestuia, o astfel de schimbare nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”.

Citește și: Vrei să vinzi elicoptere la IGSU, te aliezi cu prietenul lui Arafat. Potul: 273 milioane euro

Ce vrea Rafila

„Toate aceste lucruri trebuie să facă parte totuși dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății. Eu mă bucur că avem parteneri profesioniști la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență - este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani - dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea, atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice, este a Ministerului Sănătății. 

Sunt partenerii noștri - SMURD este o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, eu întotdeauna le voi mulțumi public pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce fac. Dar intergrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii de urgență prespitalicească, UPU sau CPU cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcționează separat.

Ele trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să țină cont de persoanele care ocupă, într-un moment sau altul, o poziție de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficii de servicii de sănătate”, a declarat joi ministrul Sănătății, într-o conferință de presă, conform Hotnews.

Război rece

Alexandru Rafila și Raed Arafat sunt în relații reci încă de la instalarea în funcție a actualului ministru al Sănătății, în noiembrie anul trecut.

Alexandru Rafila declara atunci, chiar la audierea sa în Comisiile reunite de Sănătate din Parlament, ca ministru propus al Sănătății, că măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății și de instituțiile din subordine, subliniind că "nu putem să lucrăm ca o anexă a unei structuri", aluzie la Comitetul Național pentru Situații de Urgență și Raed Arafat.

Ce crede Arafat

„Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa - cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare - şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit.


Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul", a declarat dr. Raed Arafat, care s-a aflat joi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu vede niciun motiv pentru această "ruptură": "Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (...) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient."

 

  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te