Raed Arafat: „Avem sistemul RO-ALERT, care e totuşi mult mai bine decât să pornim sirenele”

DE Octavia Constantinescu | 30.09.2023 - 16:41
Raed Arafat: „Avem sistemul RO-ALERT, care e totuşi mult mai bine decât să pornim sirenele” - Foto: Gov.ro / imagine cu caracter ilustrativ

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a precizat că sistemul RO-ALERT este mai bun decât pornirea sirenelor, referindu-se la alertarea privind prezenţa dronelor în județele Tulcea și Galați.

SHARE

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, care s-a aflat sâmbătă la Timişoara la aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea SMURD Timiş, a precizat că sistemul RO-ALERT este mai bun decât pornirea sirenelor, referindu-se la alertarea privind prezenţa dronelor în judeţele Tulcea şi Galaţi.

RO-ALERT mai bun decât pornirea sirenelor

Arafat a făcut un apel către primari să le explice cetăţenilor utilitatea mesajelor RO-ALERT. „Dacă ne-ar ajuta domnul primar să le explice cetăţenilor că n-au de ce să se agite şi să se panicheze, pentru că aceste lucruri sunt totuşi pentru ei, ar fi mult mai bine. Puneţi-vă în situaţia noastră sau în situaţia oricui, că există un risc şi dacă este 0,0001, totuşi este un risc şi populaţia trebuie să ştie de el şi să ia măsuri cine doreşte.

Să intre în casă, să nu stea lângă geamuri, dacă au adăpost şi vor să meargă în adăpost, să meargă acolo.  Suficient o singură dată să se întâmple ceva şi tot narativul ăsta se va schimba şi va începe lumea să se întrebe de ce n-aţi alertat, de ce n-aţi zis, de ce n-aţi vorbit”, a declarat Arafat.

„Avem sistemul RO-ALERT, care e totuşi mult mai bine decât să pornim sirenele. Dar când ştie armata, ştie Ministerul Apărării, că există un risc şi ne înştiinţează pe noi, care suntem protecţia civilă, noi putem să stăm şi să spunem lasă, că nu va fi nimic, lasă că nu deranjăm, mai bine stăm şi într-o zi să se întâmple ceva, chiar dacă am zis că riscul este foarte mic şi după care să regretăm şi să ne întrebăm de ce nu am dat mesaj.

Cei care sunt foarte deranjaţi poate că au modalităţi să nu pună telfeonul lângă pat, să-l pună afară, dacă chiar vor să rişte şi nu vor să audă mesajele. Dar totuşi sunt oameni care înţeleg de ce dăm aceste mesaje şi nu le dăm nici să panicăm populaţia, nici să se sperie, le dăm pentru că asta este un lucru normal când există un risc”, a mai spus Raed Arafat.

El a dat un exemplu şi anume alertele de urşi atunci când unii cetăţeni sunt deranjaţi. Şeful DSU a mai spus că sirenele nu vin cu mesaje, aşa cum se întâmplă în cazurile RO-ALERT.

Citește și: Ucraina vrea să atace fabricile de drone din Iran, Siria și Rusia. Ce reacție va avea Occidentul?

„Vorbim exact şi când am dat mesajele în zonele montane unde sunt urşi. Sunt unii care stau în casă şi spun că i-am deranjat, dar daca ar fi în stradă şi s-ar vedea  cu ursul, faţă în faţă, la doi metri, poate că ar gândi altfel. Şi aici  este la fel, este vorba despre un management al unor riscuri şi de transmitere a unor mesaje de înştiinţare a populaţiei. Iar ăsta este rolul nostru, nu avem cum să-l schimbăm.

Alternativa la RO-ALRT e că trebuia să ajungem la sirene, ar fi fost mult mai panicant. De ce? Pentru că sirenele nu vin cu mesaje, nu vin cu nimic, auzi că sirena a sunat, dar nu ştii de ce sună. Cel puţin la RO-ALRT noi transmitem, explicăm, după care poţi să urmăreşti comunicatele despre ce se întâmplă. Deci asta este situaţia, ne pare rău, e un risc care există şi care trebuie manageriat în acest fel”, a mai precizat Arafat.

Un nou mesaj RO-ALERT a fost emis, vineri seară, pentru localităţile din toată zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi, prin care oamenii sunt avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian şi sunt sfătuiţi să se adăpostească. La Galaţi au fost declanşate căutări după ce un apel la 112 a semnalat că ar fi căzut un obiect într-o zonă din apropierea oraşului.

Citește și: VIDEO Ucrainenii au ajuns la fortificațiile rușilor „dinți de dragon” pe frontul de sud. Rușii fug

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te