Programe naționale în școli și licee de conștientizare a Holocaustului împotriva romilor

DE Elena Andrei | 02.08.2021 - 20:56
Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor/Foto: emo.er

Deputatul Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, anunță că statul român face primele demersuri pentru înființarea unui Muzeu al Istoriei și Culturii Romilor.

SHARE

Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor (Samudaripen) - 2 august - comemorează exterminarea a jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi uciși în Europa în perioada Holocaustului, se arată într-un comunicat al reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei

„Din România, în perioada regimului Antonescu aliat cu Germania nazistă, 25.500 de romi au fost deportați în Transnistria, iar 11.000 nu s-au mai întors niciodată. Avem datoria să le spunem elevilor și studenților din România că administrația din perioada 1940-1944, în numele unei ideologii criminale, a facilitat și pus în aplicare persecuția și exterminarea de romi prin înrobire şi mizerie”, se arată în comunicat.

Deputatul Alexandru Muraru reamintește că România are acum în vigoare o Strategie națională, cu un plan de măsuri concrete, cu finanțări, cu termene clare pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

 

Citește și

Universitatea de Vest din Timișoara, program de scurtă durată pentru formarea ghizilor culturali

O cruce de patrimoniu, furată din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, recuperată de polițiști

„Statul va implementa programe naționale menite să conștientizeze această tragedie în rândul tinerilor. În acest sens, elaborarea și implementarea proiectului pilot „Holocaustul împotriva Romilor - Samudaripen” - realizat cu coordonarea Ministerului Educației Naționale, cu participarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România – Elie Wiesel, cu Agenția Națională pentru Romi - va avea menirea să facă cunoscut elevilor un episod aproape ignorat din istoria romilor din România. Inițial, acesta va avea o fază pilot la nivelul municipiului București, urmând ca ulterior acesta să fie replicat și în celelalte județe din țară. Proiectul va presupune vizite de studiu și de reflectare ale unor grupuri de elevi în ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor (2 august) în fiecare an”, se precizează în comunicat.


Coordonatorul va fi Agenția Națională pentru Romi, alături de Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului, iar fondurile necesare vor fi alocate de la bugetul de stat și din bugetul Agenției. Studiul de fezabilitate ar urma să fie finalizat în cel mult doi ani de la data aprobării Strategiei (mai 2021).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te