Producătorii dintr-o piață nu vor să folosească codurile QR: „Mă trezesc cu vreun credit la bancă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.07.2023 - 21:07
Piață în Iași, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Ziarul de Iași

Implementarea sistemului cu cod QR pentru producătorii din pieţele ieşene a murit din faşă: în Piaţa Nicolina, producătorii de lactate şi brânzeturi, primii care au primit coduri QR, le ţin sub pestelcă, nu în vitrină.

SHARE

Motivele: în era tehnologiei, producătorii din Iaşi nu le văd rostul şi se tem că datele personale le-ar putea fi furate de oamenii care le scanează ca să afle numele producătorului, de unde provin produsele pe care le au în faţa lor sau ce autorizaţii i-au fost eliberate producătorului.

Producătorii dintr-o piață nu vor să folosească codurile QR: „Mă trezesc cu vreun credit la bancă”

Pe scurt, este de aşteptat ca de sistemul cu cod QR din pieţele ieşene să nu se aleagă mare brânză.

Ieri dimineaţă, niciun producător de lactate şi brânzeturi nu avea codul QR pus la vedere, pe tarabă, în Piaţa Nicolina, asta după ce entuziasmul lor faţă de iniţiativa Ecopiaţa SA, societatea care administrează pieţele agroalimentare din Iaşi şi care se ocupă de implementarea sistemului, dădea pe dinafară în prezenţa reporterilor de la alte cotidiene şi televiziuni locale. Prinşi la mijloc, clienţii par indiferenţi: codul QR nici nu-i ajută, dar nici nu-i încurcă.

Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România anunţa în primăvara acestui an că mai multe proiecte de modernizare şi digitalizare urmează să fie implementate în pieţele agroalimentare din ţară, iar verificarea atestatelor producătorilor prin scanarea codurilor QR este unul dintre ele.

Codurile QR se vor implementa şi în Piaţa Alexandru

Este o idee bună, crede Radu Botez, directorul Ecopiaţa, societate subordonată Primăriei Iaşi, pentru că în felul acesta i-ar putea atrage şi pe tineri să îşi facă cumpărăturile din pieţele ieşene. În plus, oamenii pot vedea dacă cei care vând produsele sunt chiar producători, nu intermediari.

Codurile QR ar trebui să ajungă săptămâna aceasta şi la producătorii de brânzeturi şi lactate din Piaţa Alexandru cel Bun, cât şi la producătorii de fructe şi legume din aceste pieţe.

Codul QR nu este util doar pentru clienţi, ci şi pentru autorităţile care îi verifică pe producători şi comercianţi, cum ar fi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi, care va putea vedea printr-o simplă scanare cu telefonul dacă cei verificaţi au autorizaţie.

“Lăsaţi codul, vreţi să gustaţi ca să vedeţi că e bun caşul meu?”

Reporter: Am înţeles că pot scana un cod QR aici ca să aflu mai multe detalii despre produse, nu îl văd, îl aveţi?

- „Codul ăla e la fata mea, iar azi nu e cu mine. Dar din câte ştiu eu, nu prea îl cer oamenii, cine are de cumpărat cumpără şi fără QR, cum îi ziceţi voi. Gustul contează, ce treabă are una cu alta? Lăsaţi codul, vreţi să gustaţi ca să vedeţi că e bun caşul meu? - „De la doamna iau de mult timp şi eu caş. Nu îmi trebuie codul QR, e pe gustate. E inutil, eu de la ea cumpăr mereu, te mai uiţi şi la faţa celui care vinde, nu la codul QR”, intervine şi o clientă.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te