La 3 zile de la incendiul devastator de la ferma Dacilor din satul Tohani, județul Prahova, șeful DSU, Raed Arafat, a prezentat primele concluzii ale autorităților.
Nu mai puțin de 7 oameni, între care 3 copii, au fost găsiți carbonizați printre ruinele pensiunii. A opta persoană este dată dispărută, fiind căutată de echipele de salvatori.
Primele concluzii după incendiul de la Ferma Dacilor. Arafat: Centrala de alarmare, nefuncțională
Potrivit lui Raed Arafat, ”centrala de alarmare în caz de incendiu nu era funcțională. Clar, dacă această centrală funcționa, astăzi nu eram aici. În 2019, la controlul făcut, acest amplasament putea fi închis. Exista baza legală pentru a fi închisă.
Citește și: Prima reacție a patronilor de la Ferma Dacilor după tragedie:”A ars de sus în jos. Nu ies calculele”
Partea de prevenire la nivelul situațiilor de urgență e una dintre cele mai importante”.
Pe de altă parte, ”sesizăm cu toții că sunt elemente destul de grave. rolul prevenirii este să reducă riscul de a pierde vieți. Nu poate fi redus la 0 acest risc, dar dacă se respectă regulile, poate că focul se răspândește mai încet, poate că funcționează sistemul de alarmare”, a mai spus Arafat.
De asemeena, adjunctul șefului IGSU, Benone Duduc, după controlul de la ISU Prahova a spus că au fost modificate discreționar planurile de control, după propriile interese.
Mai mult, aceste planuri au fost modificate. Se poate vorbi de fals în documente. Controlul la Ferma Dacilor a fost făcut prin încălcarea regulamentului.
Nu s-au făcut controale ulterioare nici pentru determinarea de a intra în legalitate, justificarea ISU Prahova fiind legată de pandemie. S-a indus falsa impresie de legalitate a construcției Ferma Dacilor”.
Ferma Dacilor funcționa fără autorizație de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare
Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare.
ISU Prahova a spus că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu.
ISU Prahova a făcut în 2019 control pe fond la pensiunea din Tohani Ferma Dacilor. La acel moment, reprezentanţii unităţii de cazare nu au pus la dispoziţie documente din care să rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.
Citește și: 1.000.000 € profit din Ferma Dacilor. Autorizația de incendiu era 1.000 €, dar patronii s-au zgârcit
„Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului si au fost aplicate 6 avertismente”, a transmis ISU Prahova.
La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu, a relatat ISU.
Conform site-ului oficial Fermei Dacilor, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.
Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei.
Miercuri, Departamentul pentru situații de urgență l-a demis din funcție pentru șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova și a anunțat că va sesiza Parchetul cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019.
Citește și: Un șef din ISU Prahova, demis de Arafat după incendiul de la Ferma Dacilor. DSU sesizează parchetul
De asemenea, șeful ISU Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, a cerut eliberarea din funcție, la solicitarea lui Arafat, pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta aflată în derulare. El era la conducerea Inspectoratul pentru situații de urgență din mai 2023.