Pensiunea „Ferma Dacilor” a făcut un profit uriaș pentru o pensiune. În 2022, profitul a fost de 2 milioane de lei la o cifră de afaceri de 5,4 milioane de lei.
Proporția s-a păstrat și în anul 2021, atunci când la o cifră de afafceri de 4,2 milioane de lei, s-a făcut un profit de 1,6 milioane de lei. În 2020, profitul a fost de 1,2 milioane de lei, la o cifră de afaceri de puțin sub 3 milioane de lei.
1.000.000 € profit din Ferma Dacilor. Autorizația de incendiu era 1.000 €, dar patronii s-au zgârcit
În totți anii de la înființare (2017), pensiunea a făcut profit, fapt remarcabil. În total, profitul a fost de 6.000.000 de lei, adică 1,2 milioane de euro.
Ferma Dacilor nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.
De ce „Ferma Dacilor” nu avea autorizație la incendiu?
Răspunsul simplu este, din lăcomie.
Ca să obții o autorizație de securitate la incendiu ai nevoie de doi pași. Primul îl reprezintă întocmirea documentaţiei aferente şi care se face de către companii atestate de statul român. Apoi, urmează punerea planului în aplicare. În ambele cazuri e vorba de cheltuieli greu de estimat.
În funcție de modul în care pensiunea a fost din start construită, o autorizație la incendiu costă între câteva sute și câteva mii de euro. În orice caz, o sumă minoră față de profitul ultimilor ani.
Potrivit unei firme care se ocupa cu așa ceva, prețul unui proiect de securitate la incendiu, care include planul de situație cu căile de intervenție și acces, planul de evacuare, schema de amplasare a stingătoarelor de incendiu și zonele cu pericol de incendiu, se situează în medie la câteva mii de lei, câteva sute de euro, maxim 2-3.000 euro.
Aici despre cum obți o astfel de autorizație și prețul.
În 2019 s-a descoperit lipsa autorizației la incendiu
În anul 2019 a fost efectuată la acest obiectiv o "verificare pe fond", fiind identificate şase nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului şi au fost aplicate şase avertismente.
"La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/ autorizaţiei de securitate la incendiu", a precizat ISU Prahova.
Citește și: Pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu. Trei persoane găsite decedate
Așa cum am scris mai sus, suma necesară pentru obținerea autorizației era infimă față de profitul patronilor.
Autorităţile vor verifica pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma tragediei de la Ferma Dacilor, a declarat marţi, la Euronews România, prefectul Virgiliu Nanu.
"O să facem o acţiune de verificare a tuturor pensiunilor şi o să verificăm dacă au autorizaţie de securitate la incendiu şi probabil o să venim şi cu propuneri legislative, astfel încât să putem închide toate aceste societăţi care prestează astfel de servicii, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile legale", a afirmat prefectul judeţului Prahova, potrivit Agerpres.
Citește și: Șeful Protecției Consumatorilor lăuda Ferma Dacilor în toamnă: Sunt prieten cu proprietarul
Trei persoane dispărute
Cele trei persoane încă date dispărute în urma incendiului de la Ferma Dacilor din satul Tohani sunt doi copii şi un adult tânăr, a declarat, marţi, prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu.
Oficialul a adăugat că "şansele sunt minime" ca cele trei persoane date dispărute să fie în viaţă.
Citește și: Patronul Fermei Dacilor, un interlop implicat în "Portbagajul". 1 kg de aur și 500.000 $, furați
La pensiunea Ferma Dacilor a izbucnit, marţi dimineaţă, un incendiu de proporţii, soldat până la acest moment cu trei morţi şi doi răniţi.