„Supraimpozitarea se va întoarce în Timișoara. Tot ce am făcut noi este că am suspendat procedura actuală pentru că am pierdut toate procesele cu această procedură și era clar că pierdem mai mulți bani decât câștigăm cu această supraimpozitare, așa cum era până anul trecut.”, a declarat Dominic Fritz.
În noiembrie anul trecut, Fritz afirma că în 2018, Primăria Timișoara a pierdut toate cele 40 de procese deschise în instanță de proprietarii clădirilor istorice supraimpozitați pentru că nu au îngrijit fațadele imobilelor. La fel s-a întâmplat în 2019 (37 de procese), a spus Fritz, dar și în 2020 (27 de procese). În desfășurare, la finalul anului trecut, mai erau alte 20 de procese.
Ideea supraimpozitării acelor proprietari de clădiri care nu au grijă de imobilele lor este una corectă, din punct de vedere legal, însă modul în care a fost aplicată procedura a fost una incorectă, de natură să îi facă pe judecători să anuleze mai multe decizii date de consiliu local în acest sens.
„Am analizat procedura în sine prin care trebuiau emise acele somații. Procedura nu are probleme, în mare, este corectă, conform legii. Procesele s-au pierdut pentru că nu s-a respectat procedura. Consiliul local a dat o hotărâre prin care a spus că proprietarii vor fi somați și că li se va da un termen ca să facă lucrările.
Dar când proprietarul e somat în octombrie și în decembrie tu deja îl impozitezi, acela nu e un termen rezonabil. Legea prevede un termen de unul sau 2 ani, în funcție de complexitatea lucrărilor. Spre exemplu, Primăria Oradea suspendă supraimpozitarea până se obține autorizația de construcție. În acest timp, proprietarii sunt monitorizați, iar dacă lucrările începeau, supraimpozitarea se suspenda.”, a declarat consilierul local USR, Paula Romocean, pentru Express de Banat.