Primarii din Viena, Berlin și Paris i-ar zice Gabrielei Firea să reducă personalul și birocrația

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.12.2019 - 12:00
Inquam Photos

Primarul general al Capitalei a susținut că ar lua lecții doar de la administrațiile marilor metropole ale Europei. Deocamdată nu a făcut-o.

SHARE

„Nu doresc să primesc lecţii de la oamenii care au condus oraşe de 20-30 de mii sau 150 de mii de oameni, pentru că noi administrăm un oraş cu 4 milioane de locuitori. Primim exemple, sunt binevenite, şi chiar lecţii, dar de la primarul Parisului, primarul Londrei, primarul din Praga, din Viena”, a declarat Firea.

Cum e la București

Cu adevărat Firea ar avea de învățat de la administrațiile mai sus amintite care sunt mai suple, digitalizate și debirocratizate.

Primăria are un Consiliu General cu 55 de consilieri. Administrația centrală este birocratizată excesiv și de existența a șase primării de sector care au, împreună, 167 de consilieri (la sectorul 1 – 27, la sectorul 2 – 27, la sectorul 3 – 31, sectorul 4 – 27, sectorul 5 – 27, sectorul 6 - 28).

În anul de după preluarea mandatului de primar al orașului, potrivit „Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului general al municipiului București” la nivelul primăriei Capitalei erau trecute 866 de funcții publice. După înființarea celor 22 de comanii municipale este greu de estimate numărul acestor funcții.

Viena, o administrație mult rarefiată

Viena este un oraș de 2,2 milioane de locuitori și prin asta se poate compara cu Bucureștiul, așa cum vrea Firea. Viena este condusă de un primar și de șase consilieri executivi care se ocupă de domenii precum: urbanism, afaceri sociale, educație etc.

Paris – buget de cinci ori mai mare, același număr de consilieri

Orașul are puțin peste 2,5 milioane de locuitori, iarăși comparabil cu București.

Pe când eram jurnalist la România liberă, Mélanie Rigaud, de la serviciul de presă al orașului Paris, mi-a spus că în structura administrativă a Parisului (de la primar la gunoier) muncesc 50.000 de persoane. Municipalitatea București are 21.000 de angajați. Doar că bugetul orașului Paris este de cinci ori mia mare decât al Bucureștiului (peste 5 miliarde). La Paris, se vor cosntrui, în patru ani, 5.000 de creșe.

 Consiliul General al orașului are 163 de membri. Bucureștiul are, în total, 167 de consilieri generali.

Londra: numărul de consilieri, la jumătate

Londra este divizată în 32 de burguri, administrate de Autoritatea Londrei Mari. Numărul angajaților acestei Autorități, care răspunde de serviciile municipale la scara întregului oraș, este de 780. Autoritatea Londrei Mari este reprezentată de primarul Londrei și de Adunarea Londrei, care are 25 de membri (cu 30 mai puțin decât numărul de consilieri ai Primăriei București).  Londra are o populație de trei ori mare ca Bucureștiul.

Berlin: digitalizare completă

Orașul Berlin are un număr de 17 sectoare, fiecare având 5 consilieri, în total 85. Ceea ce arată că numărul consilierilor de sector din București este de două ori mare decât la Berlin. În schimb, Berlinul are un buget de 25 de ori mai mare.

Șeful Biroului de presă al landului Berlin, Kai-Uwe Merz, mi-a explicat în articolul scris pentru România liberă că “din anul 2000, în Berlin au apărut 60 de centre de servicii unde cetățenii se pot adresa și pot găsi soluții imediate la nevoile lor. Din anul 2006, a fost introdus numărul unic 115, unde toți cetățenii sesizează problemele birocratice . Un număr de 200 de agenți sunt la dispoziția cetățenilor de luni până vineri. În anul 2009, a fost deschis un parteneriat cu toți oamenii de afaceri și proprietarii de companii. Pentru toate problemele legate de mediul de afaceri există un singur punct de contact, dar și o platformă online unică. 

Din 2013, 80 de aplicații pentru managementul companiilor sunt disponibile online. Întregul proces administrativ la nivelul orașului Berlin va fi digitalizat până în anul 2022”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te