Instanța a respins extrădarea în Turcia a șefului fundației „Lumina”, cerută de regimul Erdogan

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.12.2019 - 15:20

Președintele Instituției de Învățământ Lumina, Fatih Gursoy, a fost ridicat de la domiciliu în urma cerererii de extrădare de la Ankara, potrivit soției lui. Acesta a ajuns la Parchetul General.

SHARE

UPDATE Magistrații Curții de Apel București au respins cererea de extrădare a lui Fatih Gursoy, același lucru fiind cerut și de procuror. Decizia este definitivă, astfel că președintele Instituției de Învățământ „Lumina”, Fatih Gursoy, poate rămâne în România.

Știre inițială:

„Președintele Școlilor Lumina din România, Fatih Gursoy, a fost ridicat în această dimineață de acasă de trei polițiști români, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile de la Ankara.

Președintele Școlilor Lumina, în vârstă de 50 de ani, se află în România din 2011 și are acte de ședere pe termen lung, valabile până în 2022. În cursul zilei de astăzi, Fatih Gursoy urmează să fie dus la Curtea de Apel unde se va judeca mandatul de extrădare.  

Este încă un abuz al autorităților turce care continuă sâ îi vâneze peste tot în lume pe opozanții regimului dictatorial al lui Erdogan.

Zilele trecute, o profesoară de engleză de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, Zeynep Bușra Șen,  a fost de asemenea ridicată de acasă, tot în baza unui mandat de extrădare, care a fost respins ulterior de Curtea de Apel.

Lumina Instituții de Învățământ respinge cu ferimitate atitudinea autorităților de la Ankara care au început o adevărată vânătoare a reprezentanților Școlilor Lumina, a căror activitate este legată doar de activitatea educațională.  

Ne exprimăm de asemenea toată încredrerea în instituțiile statului român care respectă drepturile și libertățile cetățenilor”, potrivit unui comunicat al Biroului de presă Lumina Instituții de Învățământ 

Citește și: Ministerul Justiției a cedat lui Erdogan

În urmă cu o săptămână, o profesoară turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută de polițiști, miercuri dimineață, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Recep Tayyip Erdogan. Profesoara a fost eliberată la prânz.

Trei polițiști români au bătut în această dimineață la ușa profesoarei de engleză de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Bușra Zeynep Șen, cu un mandat de reținere pentru extrădare emis de autoritățile lui Erdogan.

Bușra Zeynep Șen este  de doi  ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeași școală. Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce.

Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău.

Acum, autoritățile turce au început prigoana împotriva membrilor familiei lui Turgay Șen.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.