FAKE NEWS Preot conspiraționist, lăudat de ActiveNews: „OMS, oficina lui Bill Gates”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.02.2021 - 20:08
Dan Bădulescu, preotul conspiraționist. Sursa imagine: activenews

Preotul Dan Bădulescu, fost rocker în anii '80 în România, este lăudat pe site-ul ActiveNews, care promovează fake news-uri privind pandemia COVID. Bădulescu susține că OMS este finanțată de Bill Gates și că le dă ordine ministerelor sănătății privind lockdown-ul.

SHARE

Într-o predică înregistrată, care circulă în spațiul online, preotul ortodox Dan Bădulescu spune: „În urma acestei viroze provocate de acel virus s-au luat niște măsuri venite de la centru, de la OMS, un for care se pretinde a fi medical, dar este, de fapt, politic, și nu este nicidecum o organizație mondială, ci a devenit oficina particulară a lui Bill Gates, deoarece el este finanțatorul ei și de acolo se transmit fel de fel de ordine către guvernele care aplică, prin Ministerul Sănătății, prin diverse alte organizații ale căror nume diferă de la țară la țară, comandamente, care dau ordonanțe: de urgență, de alertă, lockdown, carantine”. 

Bădulescu a fost chitarist în Iris, Sfinx, Roșu și Negru, Post Scriptum, Valeriu Sterian & Compania de Sunet, iar în 1985 a plecat în Suedia, unde a făcut Teologie și a devenit preot. În 1995, acesta s-a întors în țară, ca inspector al Comunității Externe a Patriarhiei Române.

„Până la pensie, a slujit la Biserica Avrig din București, iar azi, la 67 de ani, pensionat, mai oficiază slujbe doar în situații speciale, cum a fost înmormântarea unui bun prieten de-al său, Florin-Silviu Ursulescu, fratele lui Octavian Ursulescu și cel mai cunoscut cronicar și realizator radio de emisiuni dedicate rock-ului și folk-ului românesc”, scria Libertatea, în 2019

Într-un articol publicat la începutul săptămânii, site-ul ActiveNews, care a promovat o mulțime de teorii ale conspirației despre coronavirus, are numai cuvinte de laudă pentru Dan Bădulescu: „Zilele aceastea, când propaganda agresivă pro-vaccinare invadează la ordin până și televiziuni unde te aștepți ca frica de Dumnezeu să lase tresele de pe umeri la poartă, socotim necesar să redăm cuvântul unui preot neoarecare și necăzut chiar din vârf de munte: Părintele Dan Bădulescu. E vorba de predica rostită de cunoscutul Părinte la Odovania praznicului Botezului Domnului, pe 14 ianuarie, transcrisă de Cuvântul Ortodox. Un preot cu o minte lucidă care nu pare nici apocaliptic, nici fals apocaliptic, credem noi. Ci mai curând înzestrat cu ceea ce alții nu au (pentru că unde nu-i minte nici Dumnezeu nu cere): har divin. Cu harul său, Părintele Dan Bădulescu explică pe înțelesul tuturor ce se întâmplă în acest moment pe pământul și în instituțiile României și nu numai. Îl așteptăm, desigur, să-l vedem și la Trinitas TV! Ascultați-l mai sus și citiți-l cu luare aminte”. 

Teoriile conspirației au înflorit de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, cele cu Bill Gates fiind între cele mai populare. De 1,2 milioane de ori a fost legat numele lui Bill Gates de izbucnirea pandemiei, între februarie și aprilie 2020, conform unui studiu derulat de The New York Times și Zignal Labs

Aceste teorii ale conspirației au fost distribuite pe Facebook, în grupuri, de unde au fost preluate și redistribuite în privat de utilizatori. 

Aceste teorii susțin că Bill Gates, unul dintre cei mai cunoscuți miliardari, este fie creatorul COVID-19, fie principalul profitor de pe urma creării unui vaccin, unul dintre cei care au pus la cale controlarea întregii lumi prin vaccinare. Prima teorie a plecat de la QAnon, conspiraționiștii care l-au susținut pe fostul președinte Trump, care a susținut că Bill Gates a știut că va veni această pandemie. 

Gates a angajat cel puţin 1,75 miliarde de dolari pentru răspunsul global la pandemia COVID-19. Suma include asistenţă pentru unii producători de vaccinuri, diagnostice şi tratamente potenţiale.

„Pentru că a criticat administrația Trump, pentru că este un magnat al tehnologiei devenit filantrop, un promotor fervent și finanțator al vaccinării, cofondatorul Microsoft (Bill Gates, n.r.) este țapul ispășitor perfect pentru o criză, care este la intersecția tehnologiei și a științei medicale", a explicat cercetătoarea Kinga Polynczuk-Alenius, pe un blog al Universităţii din Helsinki, citată de agenția France Presse. 

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre vaccinurile anti-COVID: răspunsurile la cele mai frecvente întrebări

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat un site special pentru a clarifica zvonurile și pentru demontarea conspirațiilor despre coronavirus. Puteți consulta site-ul AICI

➜ PE URMELE FAKE NEWS este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează,cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținut de Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te