Polonia ia în considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu ca răspuns la amenințările tot mai mari din partea Rusiei și Belarusului, au declarat oficiali ai apărării pentru postul de radio polonez pe 29 martie. Un expert militar român nu crede în această variantă.
Polonia vrea armată obligatorie. De ce ar fi ineficientă în România? „Nu avem sisteme de armament”
Situată pe flancul estic al NATO, Polonia împărtășește granițele cu Belarus și exclava Kaliningrad, puternic militarizată, a Rusiei. Țara a făcut mai mulți pași pentru a-și extinde și întări armata de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Revenirea serviciului militar obligatoriu este „inevitabilă”, a declarat generalul-maior Maciej Klisz, comandantul operațional al Forțelor Armate ale Poloniei, pentru postul de radio polonez. Klisz a citat Finlanda ca exemplu, remarcând că țara are aproape un milion de rezerviști dintr-o populație de 5,5 milioane, conform kyivindependent.com.
Citește și: Europa se apără contra lui Putin cu scut de drone la Marea Neagră și arme nucleare
Pentru a egala acest raport, Polonia ar trebui să aibă 7 milioane de soldați de rezervă, a spus Klisz. În prezent, țara are puțin peste 300.000 de rezerviști.
Kraszewski a susținut că femeile ar trebui să fie incluse în recrutare, precum și bărbații.
Anterior, prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunțat planuri pe 7 martie de a implementa pregătire militară la scară largă pentru toți bărbații adulți pentru a întări forțele de rezervă ale țării. Programul, care trebuie să înceapă în 2026, nu echivalează cu o restabilire a serviciului militar obligatoriu.
Polonia își crește armata
În schimb, se așteaptă ca participanții fără experiență militară anterioară să urmeze cursuri de mai multe zile care acoperă elementele de bază ale apărării civile, primul ajutor și anumite abilități militare.
Tusk a mai spus că speră să mărească dimensiunea armatei Poloniei – numărând în prezent aproximativ 200.000 de soldați – pentru a se potrivi mai bine cu amenințarea Rusiei.
Citește și: VIDEO Ilie Bolojan: România, ca şi până acum, va fi un hub logistic pentru susținerea Ucrainei
Polonia ar fi probabil printre primele ținte într-o potențială confruntare NATO-Rusia.
În ianuarie, Tusk le-a îndemnat aliaților NATO să mărească cheltuielile pentru apărare, argumentând că, dacă toți membrii europeni ar fi egal cu bugetul Poloniei, cheltuielile militare ale NATO ar fi de 10 ori mai mari decât cele ale Rusiei.
Costisitoare și fără eficiență
Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, a declarat pentru Newsweek România că serviciul militar obligatoriu nu este o soluție pentru Armata Română, deocamdată. “Nu există destule sisteme de armament moderne. Nu mai există destule unități militare. Ar fi total inutil, dar și cu cheltuieli imense.
S-ar putea opta pentru varianta din Germania unde tineri fac șase luni de serviciu militar, dar fără a rămâne noaptea în cazarmă. Așa pot primi o instruiere minimă, regulile de bază. Ar putea fi folosiți ca trupe auxiliare. Precizez, baza rămâne tot în trupele profesioniste. Repet, varianta cu serviciul militar obligatoriu este și costisitoare și total lipsită de eficiență”, a precizat Constantin Ciorobea.