Polițiștii anchetați pentru șpagă la Serviciul Permise Suceava se pensionează pe caz de boală

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.03.2023 - 14:08
Șeful Serviciului de Permise și Înmatriculări, Florin Finiș, dus la audieri, în 2020 Foto: captură video stirisuceavatv.ro

Mai mulți polițiști de la Serviciul de Permise și Înmatriculări Auto din Suceava care luau șpagă de la cei care doreau să își ia carnet de șofer în mod fraudulos, au început să se ceară la pensie pe caz de boală.

SHARE

Mai mulți polițiști cercetați pentru șpagă la Serviciul de Permise și Înmatriculări Auto din Suceava, devenită ”fabrică de permise” până în urmă cu aproape trei ani, au început să se îmbolnăvească și au cerut să iasă la pensie. 

Lista celor care și-au asigurat viitorul la doar 40 și ceva de ani este deschisă de colonelul în rezervă Florin Valy Finiș, fost șef al Serviciului Permise și Înmatriculări, scrie Monitorul de Suceava

Polițiștii anchetați pentru șpagă la Serviciul Permise Suceava, s-au îmbolnăvit și s-au pensionat

În cazul său, în rechizitoriul de trimitere în judecată într-un lot format din 27 de persoane, procurorii DNA au spus următoarele:

Citește și: Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Suceava au ridicat joi peste 1,2 milioane de euro, ceasuri şi bijuterii din aur, precum şi opt autoturisme de lux, în urma percheziţiilor efectuate în trei dosare privind săvârşirea unor fapte de corupţie la SPCRPCIV Suceava.

 ”În perioada 2018 - 2020, inculpatul Finiș Florin Valy ar fi primit direct sau prin intermediari (printre care și doi agenți de poliție trimiși în judecată), de la mai multe persoane (mare parte din ele cercetate în prezenta cauză), diferite sume de bani (cuprinse între 100 lei și 500 euro), care nu i se cuveneau, pentru aprobarea și rezolvarea cu celeritate a cererilor de înmatriculare fără programare a unor autoturisme și pentru promovarea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria B.

Citește și: Gruparea ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susţinerea şi promovarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

În total, inculpatul Finiș Florin Valy ar fi primit pentru ”serviciile” sale sumele de 746 lei și 3.400 de euro”.

Pe lista celor pensionați pe caz de boală se numără și Gheorghe Perijoc. Acesta este trimis în judecată într-un alt dosar, în care printre inculpați se numără și comisarul-șef Gheorghe Obreja.

În acest caz, procurorii au descris metodele ”Șopteala” și ”Vesta de blugi” ca mod de operare pentru a ajuta persoanele care dădeau examen pentru obținerea permisului de conducere.

Citește și: Polițiștii de la Suceava stabileau șpaga după cum arăta clientul și făceau liste cu analfabeți

Metoda „Șopteala” consta în comunicarea directă, pe un ton scăzut și în mod conspirat, a răspunsurilor corecte către candidat, de către fostul șef al acestui serviciu, comisarul-șef Radu Ionuț Obreja.

Metoda ”Vesta de blugi”, constând în utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o cască și o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanță, iar răspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de către unul dintre inculpați, plasat în afara sălii de examen), activitatea desfășurându-se cu acordul și sub atenta coordonare a inculpaților Obreja Radu Ionuț și Perijoc Gheorghe Ionel.

Citește și: Corupţie la Serviciul Permise și RAR Suceava: peste 1,2 mil. €, ceasuri, bijuterii și mașini de lux

O a treia persoană care s-a pensionat pentru că medicii i-au descoperit diferite afecțiuni este Tudor Marius Mihăilă. Acesta este inculpat de procurorii DNA, dar dosarul este încă în lucru la structura din Suceava a acestui parchet.

În noiembrie 2020, polițiștii și procurorii anticorupție au descins la Serviciul de Permise Suceava. Au găsit ligheane și găleți cu bani proveniți din șpagă. Peste un milion de euro și zeci de kilograme de aur au fost confiscate de autorități.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te