Consiliul Judeţean Braşov şi Hidroelectrica au ajuns la un acord privind demolarea podului de DJ 105, care trece peste râul Olt, între localităţile Voila şi Cincşor. Astfel, potrivit declaraţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, vechiul pod va fi demolat prin implozie, apoi, în locul acestuia se va construi cel nou, relatează bzb.ro.
Soluţia tehnică agreată de cele două părţi a dus şi la o scumpire a valorii proiectului, iar noii indicatori tehnico-economici au fost aprobaţi de Consiliul Judeţean Braşov în şedinţa de plen de luni, 31 octombrie.
Citește și: O doctoriță și-a ținut trei ani părinții internați în rezerve individuale la un spital de stat
Conform actului normativ aprobat de aleşii judeţeni, valoarea proiectului ce vizează demolarea vechiului pod şi construirea celui nou se ridică la 27.302.833 lei (inclusiv TVA), din care lucrările propriu-zise sunt estimate la 22.032.627 lei (inclusiv TVA), iar durata de execuţie a lucrărilor este de 28 de luni.
„Am fost nevoiţi să regândim unele lucrări, în funcţie de condiţiile în care poate fi demolat actualul pod, pentru a se putea construi cel nou. Au apărut solicitări de suplimentare a sumei, pentru că, în urma avizului Hidroelectrica (ce deţine lacul de acumulare ce trece pe sub pod), acest pod va fi demolat prin implozie. În aceste condiţii, după ce vechiul pod va fi demolat, va fi nevoie de o reabilitare a zonelor adiacente”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Conform estimărilor preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, la finalul acestui an ar putea începe lucrările la podul de la Voila, după ce se vor obţine toate avizele necesare.
Citește și: Manda rămâne sef la PSD Dolj. A încasat 280.000 de euro din Parlamentul European unde a lenevit
Podul de la Voila se reconstruieşte cu o cofinanţare de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în baza unui contract de finanţare semnat în anul 2017, din care rezulta că valoarea eligibilă a proiectului este de 16.656.233 lei.
Contractul de lucrări a fost atribuit în anul Asocierii SC Con-A SRL – SC Con-A Operations SRL – SC Drum Inserv SRL, iar amplasamentul a fost predat constructorului în luna ianuarie a anului 2021. Lucrările de demolare şi construire a noului pod nu au putut începe pentru că proiectanţii constructorului şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov nu au avut discuţii interminabile privind soluţia tehnică de demolare a vechiului pod.
Pe de altă parte, de la momentul semnării contractului de finanţare, valoarea contractului a mai crescut. De exemplu, în 30 septembrie 2021, conform unei hotărâri de Consiliu Judeţean, valoarea totală a proiectului era de 22.279.734 lei, cu tot cu TVA. Anul acesta, în 13 iulie, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean Braşov, a fost aprobată o nouă valoare a proiectului, respectiv 25.375.614 lei cu tot cu TVA, potrivit bzb.ro.