PNL vrea să limiteze ordonanțele de urgență, prin intermediul CCR

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.09.2018 - 14:07
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care Curtea Constituţională să verifice aspectele care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă de către Executiv, pentru a opri emiterea abuzivă a unor acte de acest fel.

SHARE

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat, joi, la Parlament, că toate Guvernele în ultimii 20 de ani au abuzat de ordonanțe de urgență, iar una din trei legi este adoptată prin ordonanţă de urgenţă, potrivit Agerpres.
„În ultimii 29 de ani toate Guvernele au abuzat de OUG. Una din trei legi este adoptată prin OUG şi România s-a aflat practic într-o permanentă urgenţă. A fost încălcat rolul Parlamentului de legiferare şi s-a perpetuat un conflict între instituţiile statului şi prin acest proiect de lege dorim să redăm Parlamentului rolul de legiferare şi în acelaşi timp să existe o dezbatere mai amplă pe proiectele de lege”, a declarat Raluca Turcan.
Deputata PNL a precizat că se impune o dezbatere serioasă în societate ca în perspectiva revizuirii Constituţiei să se ia în calcul renunţarea la OUG. „În România se poate foarte bine guverna prin ordonanţe simple, prin legi dezbătute în Parlament, iar în ceea ce priveşte alocările urgente de bani se pot realiza prin Hotărâri de Guvern”, a precizat parlamentarul.
La rândul său, deputatul PNL Gabriel Andronache a explicat că proiectul prevede ca CCR să verifice aspectele care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei OUG de către Guvern.
“Prin modificarea Legii Curţii Constituţionale ne propunem să legiferăm competenţa CCR de a face controlul constituţionalităţii aspectelor care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei Ordonanţe de urgenţă. 

Înainte ca ordonanţa de urgenţă să intre în vigoare, CCR urmează ca din oficiu să procedeze la verificarea motivelor pentru care această OUG a fost adoptată din perspectiva situaţiei excepţionale, aşa cum spune Constituţia, care a determinat adoptarea ei.”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.
El a explicat că o ordonanţă va intra în vigoare numai după ce CCR se pronunţă cu privire la situaţia excepţională.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -