Pierderi de peste 200 de milioane de euro pentru CFR Călători. Buget sumbru pentru 2024

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 08.02.2024 - 15:44
Pierderi de peste 200 de milioane de euro pentru CFR Călători. Buget sumbru pentru 2024 Foto: Facebook/CFR Călători

Proiectul de buget al CFR Călători are ca dată limită la care să fie înaintat 12 februarie, ceea ce înseamnă că a mai rămas mai puţin de o săptămână pentru a redacta această a doua variantă.

SHARE

Salarii majorate potrivit Contractului Colectiv de Muncă încheiat la finele anului trecut și subvenție în scădere fac ca în bugetul de anul acesta al CFR Călători să fie prevăzute, în premieră, pierderi de peste 1 miliard de lei, cu mult peste prima variantă, în care acestea erau estimate la „doar” 924 de milioane de lei.

La capitolul venituri totale, potrivit Club Feroviar, figurează suma de 2,75 miliarde de lei, care reprezintă doar 93% din nivelul realizat (preliminat) la 31 decembrie 2023, de aproape 2,95 miliarde de lei.

Scăderea veniturilor totale este cauzată în cea mai mare parte de nivelul subvenției, care pentru anul în curs este previzionat la valoarea de 1,11 miliarde de lei, ceea ce înseamnă doar 70% din cea acordată în 2023, de aproape 1,58 miliarde de lei.

Pierderi de peste 200 de milioane de euro pentru CFR Călători. Buget sumbru pentru 2024

Ceea ce mai temperează puțin scăderea abruptă a veniturilor totale este creșterea previzionată a sumelor provenite din încasarea contravalorii biletelor și a altor facilități decontate de statul român.

 Citește și: Prin ce orașe vor trece primele trenuri cumpărate în ultimii 20 de ani: CFR Călători le gestionează

Concret, la capitolul ”Venituri din transportul de călători” figurează suma de 1,454 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de nivelul consemnat anul trecut, de 1,186 miliarde de lei.

Însă aici avem de-a face cu blana ursului din pădure, pentru că nimeni nu poate garanta că nivelul veniturilor din bilete și facilități de călătorie va fi cel estimat.

Citește și: Cum arată abonamentele de tren de la 1 ianuarie. CFR Călători a făcut anunțul

Cheltuielile cu salariile cresc cu 38% în bugetul CFR Călători pe 2024

Ciudat este că, cheltuielile totale ale operatorului feroviar de stat s-au ridicat la finele anului trecut la 3,131 miliarde de lei, iar pentru acest an nivelul lor este prevăzut la 3,744 miliarde de lei, în creștere cu 21%.

Cheltuielile cu plata tarifului de utilizare a infrastructurii (TUI) cresc de la 497,322 milioane de lei la 587 milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 18%. Recent, CNCF CFR SA a majorat nivelul TUI în medie cu 15%.

Dar nu de aici provine impactul major asupra cheltuielilor totale, ci de la cheltuielile de personal, care cresc cu 36%, până la valoarea de 1,325 miliarde de lei.

Citește și: Se schimbă complet mersul trenurilor, din 2024. Ce program a anunțat CFR pentru noul an?

Din acestea, chletuielile cu salariile se vor majora cu 38%, de la 1,188 miliarde de lei în 2023 la 1,645 miliarde de lei în anul curent. 

Amintim că la mijlocul lunii trecute sindicaliștii au încheiat un nou Contract Colectiv de Muncă cu administrația CFR Călători, care prevede majorări substanțiale de salarii, așa cum am scris la vremea respectivă.

Și sumele aferente contractului de mandat cresc, însă doar cu 10% față de nivelul din 2023, ajungând la 1,5 milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te