Peste jumătate dintre ambalajele cu garanţie returabilă au fost reciclate într-un an de la implementarea sistemului. Cine vrea să-şi ia garanţia înapoi se plânge încă de cozile de la aparate.
România trebuie să atingă ţinta de peste 85% dintre ambalajele reciclate până în anul 2026 şi peste 90% din ambalajele din plastic şi din metal. În România, în prezent, sunt şapte centre de numărare şi sortare, iar anul viitor autorităţile promit încă două.
"Volumul celor şapte centre este suficient pentru numărul de ambalaje pe care îl avem în acest moment. Toate garanţiile nerevendicate reprezintă una dintre sursele de finanţare ale sistemului garanţie-returnare", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
PET-urile aruncate sunt aproape inexistente. România a devenit campioană la reciclare
Probleme mari sunt încă în oraşele mici sau la sate, unde românii nu reuşesc să-şi recupereze garanţia. Moldova, de exemplu, este codaşă la returnarea ambalajelor pe cap de locuitor.
"În zonele urbane, participarea e fantastică, acum trebuie să încurajăm ariile rurale. Focusul nostru va fi să lucrăm cu ei să vedem cum putem să-i sprijinim ca să participe în totalitate la sistem", a explicat Gemma Webb, CEO Returo, conform Observator.
Citește și: Românii sunt campioni la reciclare de sticle și ambalaje. Ce cantitate a fost procesată până acum
"Când ai un judeţ cu o putere de cumpărare mai mică, automat şi cumpărările sunt mai mici, deci şi returnările vor fi mai mici. În al doilea rând, s-ar putea să fie necesară o analiză a infrastructurii, că dacă este uşor să returnez, returnez mai mult", a spus Raul Pop, expert în economia circulară.
"În momentul în care nu faci colectare, va face concurentul tău şi practic tu îţi alungi cu mâna ta clienţii la concurenţă. Noi ar trebui să folosim ca un avantaj competitiv, să colectăm de la toată lumea cu cea mai mare viteză posibilă, să creem cât mai puţin disconfort clientului", a spus Feliciu Paraschiv, președinte la Asociația Comercianților Mici și Mijlocii.