Românii sunt campioni la reciclare de sticle și ambalaje. Ce cantitate a fost procesată până acum

DE Alexandra Lupascu | 22.10.2024 - 17:40
Românii sunt campioni la reciclare de sticle și ambalaje. Ce cantitate a fost procesată până acum Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Românii sunt campioni la reciclare de sticle și ambalaje. Ce cantitate a fost procesată până acum Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Potrivit RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, peste 81% dintre ambalajele cu sigla "SGR" au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%.

SHARE

Consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje, iar în total,românii au returnat 2,32 de miliarde de ambalaje din decembrie 2023 până în septembrie 2024.

Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager - RetuRO, a declarat, marți, la un eveniment de profil, că, în acest moment, RetuRO poate procesa întreaga cantitate de materiale de deşeuri reciclabile estimată a fi pusă în piaţă, potrivit Agerpres. 

Potrivit acesteia, RetuRO a dezvoltat în mod constant Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) în privinţa infrastructurii de procesare şi de numărare a ambalajelor.

Românii sunt campioni la reciclare de sticle și ambalaje. Ce cantitate a fost procesată până acum

„În paralel s-a lucrat foarte mult şi la îmbunătăţirea tuturor fluxurilor pentru a oferi o experienţă cât mai bună consumatorilor, tuturor comercianţilor integraţi în sistem”, a afirmat reprezentanta companiei, care a participat la conferinţa "PRIA Environment - Aniversare un an de SGR în România".

Citește și: 1,87 miliarde de ambalaje SGR au fost returnate. Jumătate din sticlele reciclate au fost din plastic

Anca Marinescu a mai spus că, în 2025, sistemul va fi mai aşezat, mai matur, aşa cum s-a întâmplat în ţările care au implementat Sistemul de Garanţie-Returnare.

„În al doilea şi al treilea an, sistemul şi-a arătat adevăratul potenţial cu rate de colectare de peste 80% sau chiar peste 90%”, a punctat reprezentanta RetuRO.

Potrivit acesteia, la zece luni de când s-a lansat SGR în România, au fost colectate peste 80% din ambalaje. "Este fabulos dacă ne gândim la faptul că, în România, colectarea selectivă aproape că nu exista, cu 15% fiind pe ultimul loc în Europa", a mai declarat Anca Marinescu.

Citește și: Fraudă de 300.000 de lei cu bonuri RetuRO făcută de 4 români. Au încercat „schema” și în Germania

RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie non-profit, creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Potrivit RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, peste 81% dintre ambalajele cu sigla "SGR" au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%. Astfel, luna trecută, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te