Informația apare atât în declarația de avere a lui Radu Bălănescu, cât și în fotografiile disponibile cu cei doi medici.
Citește și: Colegiul Medicilor: Nici o sancțiune pentru medicii de la Sanador, în cazul copilului mort
Familia Bălănescu. Sursa: researchgate.net
Radu Bălănescu este directorul medical al Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală, președintele Marii Loji Naționale din România și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Potrivit declarației de avere depusă în mai 2018, Bălănescu câștigă pe an 126.074 lei ca șef al masonilor, peste 81.500 lei ca profesor universitar și încă 78.000 lei de la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Radu Bălănescu este șef al Marii Loji Naționale din România, de unde câștigă, pe an, peste 126.000 de lei.
Soția lui, Laura Bălănescu (Topor), este medic primar la același spital, Grigore Alexandrescu, de unde cîștigă peste 109.000 de lei pe an, și cadru didactic la UMF Carol Davila, de unde ia peste 47.000 lei pe an, potrivit declarației de avere a soțului ei. Ea mai câștigă, cu PFA-ul cu care prestează servicii medicale, peste 262.000 lei pe an. Astfel, Laura Bălănescu lucrează și la Sanador (link aici), dar și la Regina Maria (link aici ).
Citește și: Masoneria pentru toți - 1.000 de loji, fabrici secrete de bani „negri”
Declarația de avere a medicului Radu Bălănescu. Sursa: UMF Carol Davila
Primele explicații ale Laurei Bălănescu, după moartea copilului
Un copil de un an și opt luni a murit, în acest weekend, după ce a fost operat de hernie inghinală, de către medicul Laura Bălănescu, la spitalul privat Sanador din București. Institutul Național de Medicină Legală (INML) a anunțat că băiețelul a suferit un șoc hemoragic, survenit în urma unei hemoragii interne.
Joi după-amiază, medicul Laura Bălănescu a declarat, într-o conferință de presă, că este „un șoc” și că „este regretabil ce s-a întâmplat”.
„Intervenția chirurgicală a evoluat fără evenimente majore şi nici din punct de vedere anestezic nu au fost lucruri care să iasă dintr-o obişnuinţă. Au fost respectate toate protocoalele. Dacă este un copil de un an, peste vârsta de un an, operat de hernie inghinală, nici nu necesită monitorizare în terapie. Numai că noi la copii sub un an, şi de regulă când operăm în privat, îi ducem în Terapie, postoperator, tocmai pentru a fi mult mai atenţi decât suntem în spitalele de stat”, a mai spus Laura Bălănescu, citată de agenția Mediafax.
Imagine din timpul conferinței de presă. Sursa: Știrile TVR
Colegiul Medicilor: Moartea copilului este proba necesară, dar nu obligatorie pentru a stabili vinovăția
Totuși, șeful Colegiului Medicilor, medicul Gheorghe Borcean, nu vede o legătură „directă și irevocabilă” între verdictul INML și o eroare medicală. „Faptul că acolo scrie şoc hemoragic nu înseamnă neapărat, indubitabil, vinovăţia cuiva. Dar repet, este o mare încărcătură „da, s-ar putea să fie", şi impulsul acesta să legi cuvântul hemoragie de deces. Dar nu este neapărat obligatoriu acest lucru. (...) Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva şi a sancţiona, urmează de drept o anchetă”, a spus Borcean, citat de Mediafax.
Pe de altă parte, tatăl copilului, Nini Duță, a povestit jurnaliștilor că medicul care l-a operat pe băiat i-a recomandat să sune la 112, la patru ore de la operație. „De ce oare ne-a zis să chemăm SMURD-ul? Pentru că ştia ce se întâmplă acolo, ştia că cineva nu îşi face treaba acolo şi că nu sunt în stare să trateze postoperator cum trebuie. A spus în noaptea aceea că dacă este vina ei şi-o asumă. Dar cu ce mă ajută după ce mi-a omorât copilul?!”, a spus Duță, citat de Știrile ProTv. Și mama băiatului, Andreea Duță, a povestit că „până s-au apucat să pună perfuzii, până s-au apucat să facă ce trebuie, tremurau toate asistentele şi medicii de gardă”.
Operația copilului a costat 11.500 lei, au mai spus părinții.
Spitalul Sanador susține, însă, că au fost respectate toate procedurile: „Conform documentaţiei medicale avută la dispoziţie, precum şi declaraţiilor medicilor implicaţi, rezultă că au fost respectate întocmai toate procedurile şi protocoalele medico-chirurgicale aferente afecţiunilor respective şi simptomatologiei ulterioare intervenţiei chirurgicale".
Un al doilea deces la Sanador. Familia acuză că unei femei i s-a greșit diagnosticul
Joi după-amiază, o femeie de 65 de ani a murit la spitalul Sanador. Familia acuză că femeii i s-a greșit diagnosticul, în vreme ce spitalul susține că a fost îngrijită corect și că familia a semnat pentru fiecare procedură.
„Mama a fost aici la un control de rutină. S-a văzut că s-ar putea să facă un AVC şi nu i s-a spus de riscurile acestui AVC. Apoi a făcut AVC, a fost internată aici, a ieşit din AVC şi tot avea dureri, nu se simţea bine. A început în iunie, apoi a făcut AVC în august şi a venit aici de 4 ori. Avea dureri puternice la stomac. I s-a dat de trei ori diagnostic greşit că ar fi avut infecţie la stomac. În final, avea ceva tot de AVC în sensul că avea o venă înfundată. Acum a fost operată şi ne-a spus că moare. (...) Toţi doctorii, din ce am văzut, sunt incompetenţi. Abia a patra oară au văzut că e blogaj de sânge. (...) O să îi dăm în judecată şi să fim siguri că nu s-a greşit cum s-a greşit la ceilalţi pacienţi, la copil. Vrem să fim sigur că nu o sa mai treacă oameni prin ce treceam noi”, a declarat Constantin Rotariu, unul dintre copiii femeii decedate, citat de Mediafax.
Și fratele său, George Rotariu, a spus că medicii nu le-au permis să o mute pe mama lor, când au vrut să o ducă la o clinică din străinătate.
Familia a spus că a plătit la Sanador circa 30.000 de euro.
Pe de altă parte, medicul Bogdan Martian, chirurgul care a operat-o pe femeie, a spus că le-a explicat copiilor săi care sunt riscurile operației: „Am explicat de-a fir a păr fiecare punct, fiecare gest terapeutic, în fiecare zi. au înţeles care e gravitatea, au înţeles că intrăm în operaţie cu riscuri majore, am explicat şi au înţeles că e posibil să nu depăşim momentul operator. (...) Au semnat la fiecare gest medical”.