Pasagerii unui avion s-au îmbolnăvit brusc și au vomat tot zborul. Ce s-a întâmplat de fapt? Ce spun reprezentanții companiei și de la ce le-a fost rău pasagerilor?
Pasageri îmbolnăviți în avion
Un zbor din Mauritius spre Frankfurt s-a dovedit a fi unul de coșmar, după de 70 de pasageri s-au îmbolnăvit brusc și au vomat tot drumul până la destinație. Autoritățile nu au o explicație oficială, dar de vină pare a fi fost mâncarea servită în avion.
Citeşte şi: Panică la bordul unui avion plecat din România după ce o roată a explodat
Pasagerii zborului DE2315 al companiei aeriene Condor, care călătoreau din Mauritius la Frankfurt, au trecut joi printr-un iad de vomă la 11.500 de metri deasupra Pământului, după 70 de persoane s-au îmbolnăvit brusc, scrie Daily Mail.
Aeronava a aterizat în orașul german în jurul orei 17.33, unde a fost întâmpinată de un contingent impresionant de servicii de urgență. Echipajul a sunat în avans pentru a alerta oficialii din cauza situației de la bord.
S-a constatat că 70 din cei 290 de pasageri ai avionului au raportat brusc simptome acute, inclusiv greață și vărsături. Un purtător de cuvânt al companiei aeriene germane a confirmat incidentul, adăugând că echipajul nu a fost afectat de boală.
„Pilotul și echipajul sunt, de asemenea, educați și instruiți pentru situații speciale ca aceasta”, se spune în declarația celor de la Condor.
„După ce am examinat cu atenție situația generală, zborul a continuat. Aeronava a aterizat în siguranță la Frankfurt, unde profesioniștii medicali au fost disponibili să îngrijească pasagerii afectați”, se mai arată în declarația companiei.
Aceasta nu a oferit însă și detalii oficiale despre cauza bolii bruște, dar a remarcat că mâncarea servită la bord ar fi fost pregătită în Mauritius.
În timp ce cazurile de persoane care se îmbolnăvesc în timpul zborului nu sunt neobișnuite, pare să fie mai puțin obișnuit ca mai mulți pasageri - ca să nu mai vorbim de 70 - să se îmbolnăvească toți deodată.
Cazul extrem din acest punct de vedere s-a petrecut în 1975, când un focar în masă de otrăvire alimentară a făcut ravagii pe un zbor Japan Airlines de la Anchorage, Alaska, la Paris - forțând avionul să aterizeze la Copenhaga, în Danemarca.
Dintre cele 344 de persoane aflate la bord, 197 de persoane s-au îmbolnăvit de greață, vărsături, diaree și crampe abdominale după ce au consumat o masă în timpul zborului contaminată cu stafilococi - cel mai mare incident de otrăvire alimentară la bordul unui avion comercial.
Pasagerii au ajuns de urgență la spital
Deși nu au existat decese, 44 dintre pasageri erau atât de grav bolnavi încât au necesitat spitalizare, iar 30 erau în stare critică. Majoritatea pasagerilor erau vânzători japonezi care lucrau pentru compania Coca-Cola, care câștigaseră o călătorie la Paris, împreună cu familiile lor.
Citeşte şi: O femeie a încercat să deschidă ușa avionului, în timpul zborului. Era drogată
Deoarece niciunul dintre medicii din Danemarca nu vorbea japoneză și doar câțiva dintre pasageri puteau vorbi daneză sau engleză, personalul vorbitor de japoneză de la restaurantele din Copenhaga a fost chemat la spital pentru a ajuta ca traducători.
O investigație a incidentului a urmărit contaminarea cu Stafilococi până la un bucătar care pregătise masa în Anchorage. S-a constatat că acesta avea leziuni infectate cu bacterii la o mână.
Chiar dacă toate victimele au supraviețuit oficial incidentului, managerul de catering al Japan Air Lines de atunci, Kenji Kuwabara, în vârstă de 52 de ani, s-a sinucis după ce a aflat că focarul de otrăvire alimentară a fost cauzat de unul dintre bucătarii săi.