Parlamentul European a alocat 50 milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.10.2018 - 12:56
Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a solicitat Parlamentului European alocarea unui buget pentru fermierii afectați de pesta porcină africană. Astfel, PE a votat alocarea a 50 de milioane de euro și a respins tăierile votate de Guvernul Dăncilă.

SHARE

„Plenul Parlamentului European a votat ieri, 24 octombrie a.c., Poziția Parlamentului privind Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019. Poziția include și alocarea a 50 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană (PPA), ca urmare a propunerii deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL). Totodată, Parlamentul European a respins tăierea a 8,5 milioane de euro pentru combaterea bolilor la plante și animale, votată de Guvernul Dăncilă în luna septembrie.” reiese din comunicatul oficial emsi de PNL.

Citește și EXCLUSIV Pesta porcină africană, ținută la secret în Teleorman. Directorul DSV recunoaște

Cele 50 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană din România și din celelalte state membre ale UE.  
Reducerea de 8,5 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 41,5 milioane de euro, a Fondului pentru măsuri de urgență privind sănătatea animalelor și plantelor, a fost votată de Guvernul Dăncilă în Consiliul de Miniștri în luna septembrie și  a fost respinsă de Parlamentul European. 

„Am obținut astăzi votul colegilor mei din Parlamentul European pentru a aloca 50 de milioane de euro din Bugetul UE 2019 către fermierii afectați de pesta porcină africană. România este țara UE cea mai afectată de această epidemie: peste 80% din focarele de pestă din Europa se află pe teritoriul țării noastre, iar epidemia a produs pagube de zeci de milioane de euro pentru buzunarele crescătorilor de animale. Am solicitat această alocare și cu gândul că o mare parte din bani vor ajunge la fermierii români care și-au văzut agoniseala de-o viață distrusă în doar câteva luni”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan imediat după vot.

Citește și UE ne auditează pesta porcină, șeful ANSVSA (prietenul cumătrului lui Dragnea) fuge în munți

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.