Papa Leon XIV este primul Suveran Pontif născut în SUA și al doilea de pe continentul american, după predecesorul său, Francisc I, originar din Argentina.
Ceea ce îl deosebește de mulți alți lideri ai Bisericii Catolice este și faptul că are o licență în matematică. Numele ales ca papă are o semnificație profundă pentru creștinism și istoria episcopilor Romei.
Papa Leon XIV are o licență în matematică. Ce semnificație ascunde numele ales ca Suveran Pontif?
Cardinalul Robert Prevost este, de joi, 8 mai, Papa Leon al XIV-lea, fiind ales în al patrulea tur de scrutin de Conclavul reunit în Capela Sixtină.
Născut în 14 septembrie 1955 la Chicago, Illinois, el nu este numai primul papă originar din SUA, dar și primul care aparține Ordinului Sfântului Augustin.
Tatăl noului cap al Bisericii Catolice a fost Louis Marius Prevost, de origine franceză și italiană, iar mama, Mildred Martínez, de origine spaniolă, mai având doi frați, Louis Martín și John Joseph.
Citește și: S-a ales noul Papă: Cardinalul american Robert Francis Prevost. Ce nume pontifical va purta
Și-a petrecut copilăria și adolescența în Statele Unite, studiind mai întâi la Seminarul minor al Părinților Augustinieni și apoi la Villanova University, în Pennsylvania, unde, în 1977, a obținut licența în matematică și a studiat filosofia, conform biografiei sale de pe vaticannews.va.
În același an a intrat ca novice în Ordinul Augustinian din Chicago, la 29 august 1981 depunând voturile solemne ca membru al Ordinului.
Ulterior, și-a luat diploma în teologie de la Catholic Theological Union din Chicago, apoi a fost trimis la Roma pentru a studia dreptul canonic și afost sfințit preot la 19 iunie 1982, la Colegiul Augustinian Sfânta Monica.
Noul Pontif a fost făcut cardinal, în 2023, de Papa Francisc - Foto: Profimedia Images
Prevost a obținut licența în 1984, iar în anul următor, în timp ce își pregătea teza de doctorat, a fost trimis la misiunea augustiniană din Chulucanas, Piura, Peru (1985-1986).
Din 1988 s-a alăturat misiunii din Trujillo, tot în Peru, ca director al proiectului comun de formare pentru aspiranții augustinieni din vicariatele Chulucanas, Iquitos și Apurímac, unde a lucrat timp de 11 ani.
Din 2001 a devenit prior general, liderul Ordinului Sfântului Augustin, fiind reales în 2007. Papa Francisc l-a numit, în 2015, episcop de Chiclayo, în Peru, țară al cărei cetășean a și devenit între timp, fără a renunța la cea americană.
Papa Leon XIV este și cetățean al statului Peru
În ianuarie 2023, papa l-a chemat la Roma ca prefect al Departamentului pentru Episcopi și președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină, promovându-l ca arhiepiscop. Iar pe 30 septembrie al aceluiași an, i-a acordat titlul de cardinal.
Acest lucru i-a permis să facă parte din Conclavul din aceste zile care l-a ales chiar pe el ca succesor al lui Francisc I, decedat pe 21 aprilie 2025.
Faptul că a preferat numele papal de Leon are o semnificație profundă și puternică, chiar dacă este unul dintre cele mai folosite în istoria episcopilor Romei, unul dintre titlurile Sanctității Sale.
Citește și: De când este Papa ales de Conclav? A 26-a oară când adunarea cardinalilor are loc în Capela Sixtină
Primul papă care a folosit acest nume a intrat în istorie ca Leon I cel Mare (440–461), care ,considerat unul dintre cei mai influenți papi din toate timpurile.
Toți suveranii pontifi care i-au urmat exemplul alegând acest nume au făcut un gest de continuitate spirituală și doctrinară cu un model de autoritate și sfințenie.
Leon I este cunoscut pentru că l-a convins pe Attila, regele hunilor, să renunțe la ocuparea Romei în anul 452, un episod care l-a consacrat ca simbol al puterii papale, potrivit sfinticatolici.ro.
Leon I cel Mare a fost primul papă care și-a ales acest nume - Foto: arhiva
De asemenea, el a întărit ideea că episcopul Romei este succesorul direct al Sfântului Petru și a apărat dogma în fața ereziilor vremii, în special în cadrul Conciliului de la Calcedon din anul 451, iar scrierile sale teologice au influențat profund doctrina Bisericii.
Și ultimul papă cu acest nume de până acum, Leon XIII (1878–1903), e considerat unul dintre cei mai importanți papi moderni, autorul enciclicei Rerum Novarum, care a pus bazele gândirii sociale catolice.
A încercat o apropiere între Biserică și lumea modernă, fiind văzut ca un papă vizionar, orientat pe apărarea drepturilor lucrătorilor, solicitând salarii echitabile, condiţii de muncă echitabile şi dreptul de a se afilia la sindicate.
Dar numele de Leon care și semnificații mai adânci pentru istoria creștinismului. El provine din grecescul „léōn”, care înseamnă „leu”.
În tradiția creștină, leul este simbolul curajului, al puterii morale și al vigilenței în apărarea credinței. În plus, este și un simbol cristic – în Evanghelii, Sfântul Marcu este reprezentat sub forma unui leu, iar în Vechiul Testament, tribul lui Iuda, din care se trage Iisus Hristos, este numit „puiul de leu”.
Purtătorii acestui nume sunt văzuți ca având un spirit puternic și o voință de neclintit. În context spiritual, leul este considerat un simbol al luminii și al renașterii, ceea ce conferă numelui Leon o dimensiune mistică și inspiratoare.
Această semnificație profundă alimentează un sentiment de mândrie și responsabilitate, încurajându-i pe cei care poartă numele să își folosească puterea interioară pentru a aduce schimbări pozitive în jurul lor.
Citește și: Cine este singurul român din Colegiul Cardinalilor de la Vatican? De ce nu poate deveni Papă?
În cultura europeană, numele Leon a fost adoptat într-o varietate de forme, precum Léon în franceză sau León în spaniolă, fiecare păstrând aceleași conotații de curaj și măreție.
În România, numele Leon a căpătat popularitate datorită influențelor culturale din vest și este adesea asociat cu virtuți precum forța și loialitatea.
În calendarul ortodox, ziua onomastică pentru numele Leon este sărbătorită pe 18 februarie, în timp ce catolicii îl sărbătoresc pe 10 noiembrie.