Palatul secret al Papei, descoperit în Roma. Arheologii au descoperit ruinele unui construcții antice din capitala Italiei, unde au locuit papii înainte ca Vaticanul să devină reședința lor oficială.
Palatul secret al Papei, descoperit în Roma. A fost reședința Pontifilor timp de 1.300 de ani
Palatul, inclusiv zidurile de apărare, a fost descoperit în piața din fața Bazilicii Arhiepiscopale a Sfântului Ioan din Lateran, care datează din secolul al IX-lea, fiind scaunul eclezial al episcopului Romei, unul dintre titlurile Papilor.
Zidurile au fost construite cu pietre mari formate din cenușă vulcanică, probabil refolosite din structuri dispărute, potrivit cercetătorilor.
Citește și: Cât câștigă Papa Leon XIV pe lună? Francisc n-a apelat niciodată la venitul cuvenit Pontifului
Se crede că structura a protejat Patriarchio, o bazilică monumentală comandată de împăratul Constantin cel Mare în secolul al IV-lea, la scurt timp după ce a declarat creștinismul religie oficială a Romei.
Patriarchio a fost ulterior extins și renovat în Evul Mediu, servind ca sediu papal până când papalitatea s-a mutat la Avignon, în Franța, în 1305.
Palatul secret a găzduit papii până la mutare, papalitatea revenind la Roma în 1377. Vaticanul nu a fost înființat oficial decât în 1929.
Ruinele primului palat al Papilor, descoperite în Roma: Foto: Ministero della Cultura
Istoria lungă a Romei, care se întinde pe aproape 2.800 de ani, înseamnă că lucrările la drumuri duc adesea la descoperiri arheologice.
Descoperirea coincide cu alegerea surprinzătoare a cardinalului Robert Prevost ca nou lider al Bisericii Catolice.
Citește și: Primul Papă care și-a schimbat numele era botezat după un zeu păgân. Tradiția e veche de 1.500 ani
El este primul papă originar din SUA, luând numele de Leon al XIV-lea, în urma deciziei luate de Conclav joia trecută, pe 8 mai.
„Este o descoperire extrem de importantă pentru orașul Roma și istoria sa medievală, deoarece în epoca modernă nu s-au efectuat săpături arheologice extinse în piață”, a declarat Ministerul Culturii italian, conform Daily Mail.
A fost prima reședință a Papei din istorie
Palatul a fost descoperit în timpul lucrărilor de renovare a zonei din jurul Bazilicii Sfântul Ioan din Lateran, în perspectiva Jubileului, un eveniment care durează un an, începând în decembrie, și care atrage peste 30 de milioane de pelerini și turiști în capitala Italiei.
Jubileele sunt sărbătorite la fiecare 25 de ani, de când creștinii au adoptat această tradiție în 1300, iar tema din acest an a fost „Pelerinii speranței”.
În timpul evenimentului, catolicii pot obține indulgențe speciale - sau iertarea păcatelor - dacă îndeplinesc anumite condiții și fac fapte bune sau pelerinaje.
„Noile descoperiri din Piazza San Giovanni in Laterano sunt încă o dovadă a bogăției teritoriului Romei, o mină inepuizabilă de comori arheologice.
Fiecare piatră ne vorbește și ne povestește istoria sa: datorită acestor descoperiri importante, arheologii vor putea afla mai multe despre trecutul nostru”, a declarat Gennaro Sangiuliano, ministrul italian al Culturii.
Arheologii au identificat mai multe semne de restaurări în întreaga structură antică, inclusiv diferite tehnici de construcție.
Mergând spre vest, construcția trece la o tehnică mai neregulată, cu contraforturi în formă de pană.
Cu toate acestea, palatul antic era doar o fracțiune din dimensiunea Vaticanului, care se întinde pe 250.000 de metri pătrați, aproximativ cât 4-5 terenuri de fotbal.
Secțiunea finală, care duce la zona din fața bazilicii, era din nou acoperită cu blocuri de tuf, dar de data aceasta susținute de contraforturi în formă pătrată.
Accentul pus pe apărare poate fi legat de faptul că structura a fost construită într-o perioadă de conflicte interne în Roma, când puternice familii aristocratice se luptau pentru controlul tronului papal.
Forțele din Sicilia au pătruns și în Roma în 846 d.Hr., jefuind orașul și bisericile, inclusiv Bazilica Sfântul Petru.
Raidurile au fost efectuate de califatul Aghlabid, o dinastie arabă care a cucerit vaste teritorii din Sicilia, sudul Italiei și Sardinia.
Istoria violentă sugerează că zidul masiv ar fi putut avea un rol defensiv, protejând bazilica și clădirile din jur.
După ce papii s-au întors la Roma din Avignon și au mutat scaunul papal la Vatican, nu mai era nevoie să se apere patriarhia.
Ca urmare, zidul nu mai era util, așa că a fost dărâmat, îngropat și, în cele din urmă, uitat, au spus arheologii.
Citește și: Papa Leon XIV are o licență în matematică. Ce semnificație ascunde numele ales ca Suveran Pontif?
Vaticanul este cel mai mic stat independent din lume, un oraș-stat și o enclavă în interiorul Romei. De asemenea, are propriul teritoriu, legi, monedă, timbre și chiar un sistem de pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare.
Și, începând de joi, 8 mai, Vaticanul are un nou lider, în persoana Papei Leon al XIV-lea, fost șef al Ordinului Augustinian și considerat un conducător charismatic și competent.