Cât câștigă Papa Leon XIV pe lună poate să pară o întrebare absurdă, dată fiind poziția ocupată de șeful celei mai puternice Biserici din lume, cu 1,4 miliarde de credincioși. Cu toate acestea, Suveranii Pontifi beneficiază de o sumă lunară, chiar dacă nu e asimilată unui salariu propriu-zis, dincolo de asigurarea tuturor cheltuielilor necesare.
Cât câștigă Papa Leon XIV pe lună? Francisc n-a apelat niciodată la venitul cuvenit Pontifului
Papa, liderul lumii catolice, „domnește” peste 1,4 miliarde de credincioși și, în plus, este și șeful statului Vatican, recunoscut ca atare în 1929.
Deși este cel mai mic stat suveran din lume, Vaticanul beneficiază de toate prerogativele oricărei țări independente, inclusiv de un șef de stat, în persoana Suveranului Pontif, guvern și chiar armată proprie, reprezentată de Garda Elvețiană.
Totuși, spre deosebire de omologii săi de pe mapamond, Papa, ca șef al statului Vatican, nu primește nici un salariu convențional, deoarece misiunea sa este considerată o vocație spirituală.
Citește și: Papa Leon XIV are o licență în matematică. Ce semnificație ascunde numele ales ca Suveran Pontif?
În schimb, Sfântul Scaun - organul de conducere al Vaticanului - îi acoperă toate cheltuielile personale - cazare, călătorii, securitate și alte nevoi - pe întreaga durată a pontificatului său.
Într-un interviu, regretatul Papa Francisc a recunoscut cu sinceritate: „Nu-mi plătesc nimic”, atunci când un tânăr l-a întrebat despre salariul său. El a adăugat: „Când am nevoie de bani pentru a-mi cumpăra pantofi sau altceva, îi cer”.
Resursele financiare ale Papei:
1) Fondul Vaticanului
Papa are acces la resursele Sfântului Scaun pentru a acoperi toate cheltuielile oficiale și personale. Tot ceea ce are nevoie îi este furnizat.
2) Donații
Papa primește contribuții din partea credincioșilor și a instituțiilor catolice, cum ar fi Obolul lui San Pietro (Obolo di San Pietro), care este folosit pentru activități caritabile și cheltuieli ale Bisericii.
Acest Obulum Sancti Petri este o colectă voluntară de la catolicii din întreaga lume menită să sprijine misiunea caritabilă și apostolică a Papei.
Este una dintre principalele surse de finanțare pentru ajutor umanitar, eforturi misionare, evanghelizare, susținerea Curiei Romane, burse și asistență pentru seminariști și studenți în dificultate.
3) Alocație personală
Unele rapoarte sugerează că Papa ar putea primi o alocație lunară modestă pentru uz personal - în jur de 2 500 până la 3 000 de euro - deși aceasta nu este considerată un salariu fix, scrie ediția în engleză a publicației spaniole AS.
Papa Francisc și cel care avea să-i fie succesor, actualul Leon XIV, într-o imagine din 2017 - Foto: Profimedia Images
De la alegerea sa în 2013, Papa Francisc a adoptat un stil de viață simplu, refuzând luxosul Palat Apostolic și alegând în schimb să locuiască în Casa Santa Marta, o reședință mai modestă din interiorul Vaticanului, unde a decedat la 21 aprilie 2025, în a doua zi de Paște.
Papa primește o alocație de 2.500 euro pe lună
În 2021, Papa Francisc a ordonat o reducere a salariilor cardinalilor și a altor oficiali de rang înalt de la Vatican, o măsură menită să abordeze criza financiară agravată de pandemie și de scăderea veniturilor din turism. Măsura a reflectat, de asemenea, angajamentul său față de austeritatea bugetară.
Citește și: De când este Papa ales de Conclav? A 26-a oară când adunarea cardinalilor are loc în Capela Sixtină
Deși Papa Francisc a refuzat orice fel de salariu atunci când a preluat funcția în 2013, The Economic Times a estimat, în fenruarie 2025, că Suveranul Pontif avea la acea vreme o avere netă de „aproximativ 16 milioane de dolari, care includea diverse bunuri care i-au fost puse la dispoziție în calitate de papă”.
Dar acestea nu erau bunuri personale, ci, pur și simplu, facilități de care beneficiază orice Pontif al timpurilor moderne pe durata pontificatului său.
Situația financiară a Vaticanului este în pericol de ani de zile, deficitul său operațional anual crescând la peste 90 de milioane de dolari în 2023, potrivit rapoartelor.
De altfel, în noiembrie 2024, Papa Francisc a avertizat că fondul de pensii al Vaticanului - care oferă pensii angajaților Sfântului Scaun și ai Statului Cetății Vaticanului - s-a confruntat cu un „dezechilibru prospectiv sever” care „tinde să crească în timp în absența intervențiilor”, potrivit Vatican News.
Organul de conducere al Vaticanului, cunoscut și sub numele de Sfântul Scaun, nu furnizează cifre exacte privind finanțele sale.
Cu toate acestea, World Factbook al Agenției Centrale de Informații a estimat că veniturile și cheltuielile sale în 2013 s-au ridicat la 315 milioane de dolari și, respectiv, 348 de milioane de dolari, scrie foxnews.com.
Ea generează acești bani prin diverse căi. Potrivit Michigan Journal of Economics, Sfântul Scaun își generează o parte din venituri prin Peter's Pence, un termen care descrie donațiile colectate de la catolicii din întreaga lume și oferite anual Papei.
Citește și: Cine sunt cei 7 martiri români beatificați de Papa Francisc ? „Dumnezeu să binecuvânteze România!”
Aceasta reprezintă 27 de milioane de dolari în fiecare an, cele mai mari contribuții provenind din Statele Unite, Germania și Italia, potrivit American Magazine.
Este de așteptat ca și noul papă, Leon al XIV, să nu dorească să apeleze la alocația lunară de 2.500-3.000 de euro și să urmeze aceeași cale ca Francisc, cel care l-a și făcut episcop, în 2014, apoi cardinal, în 2023.