8500 de lei/lună a pierdut Osmanovici, de la Casa de Sănătate, pentru vorba „oamenii mor oricum”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 24.07.2019 - 17:07

Daniel Osmanovici, fostul purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a susținut că oamenii mor și cu card și fără card de sănătate, primea lunar venituri peste 8.000 de lei din partea CNAS.

SHARE

Daniel Osmanovici a fost numit în funcția de șef al Serviciiului de Relații cu Asigurații, Presă și Purtător de cuvânt anul trecut, la finalul lunii iulie. 

Atunci CNAS anunța că numirea unui nou şef al acestui serviciu vine din dorința instituţiei de „a-și îmbunătăți comunicarea cu mass-media, cu asiguraţii, dar și cu proprii angajați, în contextul în care sunt în pregătire o serie de proiecte cu impact important asupra politicilor de sănătate, asupra prevenției și a gradului general de sănătate al populației”.

Potrivit dispoziţiilor art.33 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, CNAS e obligată să publice rapoarte privind veniturile lunare încasate de membrii instituției.

Rapoartele din lunile iunie și mai ale acestui an, consulate de Newsweek România, arată că Daniel Osmanovici a încasat un salariu net de peste 8000 de lei lunar. În cele zece luni de serviciu în cadrul CNAS, purtătorul de cuvânt a adunat venituri de aproximativ 100.000 de lei.

Captură a raportului pe luna iunie în care este evidențiat salariul purtătorului de cuvânt

Într-un răspuns pentru Newsweek România, CNAS a recomandat verificare declarațiilor de avere a purtătorului de cuvânt, disponibile atât pe site-ul instituției cât și pe ANI. Deși declarația trebuie completată anual, până în data de 15 iunie, ultimul document semnat de Daniel Osmanovici datează din luna august a anului trecut, și cuprinde doar veniturile încasate de la Antena 1, unde a fost prezentator de știri. 

Zero comunicate între februarie și iunie

Site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ne arată, la categoria „Comunicate de presă”, că în perioada februarie - iunie 2019 această instituție nu a transmis publicului nici un comunicat de presă. 

„Oamenii mor oricum, cu sau fără sistem”

Daniel Osmanovici a declarat, după mai bine de două săptămâni în care sistemul informatic al instituției nu funcționa, că „oamenii mor oricum, cu sau fără sistem".

Platforma nu mai funcționa de 21 de zile, iar atât medicii, cât și pacienții au fost ajuns într-o situație disperată. Primii nu puteau, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori ”obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști. „Oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”, a fost răspunsul cinic al CNAS.

Citește și Daniel Osmanovici, CNAS, despre blocajul cardurilor: „Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”

Purtătorul de cuvânt și-a dat demisia săptămâna trecută după premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Sănătății, Sorina Pintea, demiterea atât a purtătorului de cuvânt, cât și a președintelui CNAS.

„Am văzut declarațiile purtătorului de cuvânt de la casa asigurărilor de sănătate ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcție, de aceea solicit ministrului Sănătății demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Asigurărilor de Sănătate și a directorului Casei Asigurărilor de Sănătate. Nu vom accepta niciodată ca un funcționar public, un om care deține o anumită funcție să aibă astfel de cuvinte pentru cetățeni”, a declarat Viorica Dăncilă într-o declaraţie de presă.

Citește și Purtătorul de cuvânt al CNAS a demisionat, după declaraţia că "oamenii mor oricum"

Ulterior Osmanovici a încercat să se scuze după ce a făcut afirmaţia cinică, dând vina pe jurnalistul care i-a luat interviul: „Am greșit. Mi s-a părut atât de revoltătoare speculația jurnalistului că din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, încât am reacționat într-un mod total nepotrivit și lipsit de empatie. Pentru cine are răbdarea să asculte declarația mea va înțelege mai bine”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -