Orban: „Suntem singura țară care a crescut investițiile publice în vreme de criză economică”

DE Elena Andrei | Actualizat: 09.11.2020 - 21:34
sursă gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat pentru B1 TV că România e singura țară în care investițiile publice au avut un impact pozitiv în creșterea economică în plină criză COVID-19, deoarece Guvernul a venit în sprijinul companiilor cu mai multe măsuri.

SHARE

Orban a precizat că România a depășit estimările Comisiei Europene și ale FMI privind evoluția economică, asta pentru că Guvernul a luat multe măsuri în sprijinul companiilor și, de asemenea, s-au făcut multe investiții publice.

 

„România e singura țară în care investițiile publice au avut un impact pozitiv în creșterea economică. Suntem singura țară care a crescut investițiile publice în vreme de criză economică. Asta se resimte asupra creșterii economice. Companiile sunt mai puțin afectate decât în alte zone, pentru că noi am luat măsuri: am amânat până în 25 octombrie plata unor taxe și impozite, am dat facilități la plată, am lăsat lichidități în companii, pentru a le permite să aibă capital de lucru și să-și susțină investițiile și să plătească salariile, am accelerat rambursarea TVA, am permis rambursarea înainte de efectuarea controlului. Am implementat măsuri pentru asigurarea capitalului de lucru și pentru investiții prin IMM Invest, prin programul de garantare al creditelor pentru companiile mari, prin granturi pe care le-am instituit”, a precizat premierul.

 

Orban a susținut că sectorul HORECA a fost puternic afectat, dar Guvernul pregătește o schemă de ajutor pentru el: 

„Zona HORECA a fost foarte afectată, dar și aici, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat care e deja folosită în două țări europene.  O schemă prin care compensezi 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020, raportat la 2019. Se dau bani efectiv, 20% din cifra de afaceri, prin Ministerul Economiei, care are și Turismul. Noi deja pregătim actul normativ. Vom face solicitare către Comisia Europeană, pentru că orice formă de ajutor de stat trebuie aprobată de CE, că altfel, dacă le dai bani companiilor și schema nu e aprobată, companiile trebuie să dea banii înapoi”. 

 

Premierul a mai spus că Guvernul pregătește o schemă de ajutor și pentru zona culturală privată. 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.