OMS: Numărul de vaccinări COVID-19 la nivel mondial depășește numărul de cazuri de infectări

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.02.2021 - 19:03
sursă citytoday.news

Numărul vaccinărilor COVID-19 a depășit acum numărul cazurilor raportate de la începutul pandemiei, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

SHARE

„La nivel global, numărul de vaccinări a depășit acum numărul de infecții raportate", a raportat Ghebreyesus.

„Într-un sens, aceasta este o veste bună și o realizare remarcabilă într-un interval de timp atât de scurt. Dar mai mult de trei sferturi din aceste vaccinări se află în doar zece țări care reprezintă aproape 60% din PIB-ul global".

În acest sens, Ghebreyesus a cerut țărilor care și-au vaccinat deja grupurile cu risc crescut, precum lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele în vârstă, să „împartă vaccinurile” cu alte state. În cuvintele sale, această mișcare ar fi „cel mai bun mod de a proteja și restul propriei populații”.

„Cu cât durează mai mult pentru a vaccina pe cei mai expuși riscului peste tot, cu atât riscăm să dăm posibilitatea virusului să sufere mutații și să se sustragă vaccinului", a subliniat acesta, adăugând că aproape 130 de țări, care găzduiesc 2,5 miliarde de oameni în total, nu au administrat încă prima doză de vaccin.

Directorul OMS a cerut o creștere masivă a producției de vaccinuri. În opinia sa, companiile farmaceutice din întreaga lume ar trebui să se ajute reciproc oferind acces la infrastructura lor de producție pentru a sprijini o astfel de producție.

De asemenea, el a cerut companiilor să elibereze licențe neexclusive pentru a permite altor producători să își fabrice vaccinul, similar mecanismului folosit anterior pentru medicamentele pentru tratarea HIV și a hepatitei C.

„Această schimb de cunoștințe și date ar putea permite utilizarea imediată a capacității de producție neexploatate și ar putea contribui la construirea unor baze de producție suplimentare, în special în Africa, Asia și America Latină”, a spus el.

OMS a raportat, la 5 februarie, 104.370.550 cazuri noi de coronavirus și 2.271.180 decese asociate coronavirusului pe tot globul.

Numărul de cazuri confirmate a crescut cu 355.041 în ultimele 24 de ore, iar numărul de decese a crescut cu 10.422.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.