Oameni păcăliți să-și vândă rinichii pentru bani. Li s-a spus că o să le crească la loc

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.04.2024 - 17:10
Oameni pregătiți să-și vândă rinichii pentru banii. Li s-a spus că o să le crească la loc - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Oameni păcăliți să-și vândă rinichii pentru bani. Li s-a spus că o să le crească la loc Iată unde s-a întâmplat și cum se simt oamenii după acest incident.

SHARE

Oameni păcăliți să-și vândă rinichii pentru bani. Li s-a spus că o să le crească la loc Iată unde s-a întâmplat și cum se simt oamenii după acest incident.

Și-au vândut rinichii pe bani

Bărbații - numiți Kanchha și Ram - și-au vândut rinichii, împinși de disperarea financiară. Kanchha are încă dureri și nu poate lucra din cauza efectelor secundare ale operației.

"Este imposibil de numărat câți au făcut-o. Peste tot, în acest sat, în acel sat, atât de mulți oameni și-au vândut rinichii" - spune el într-un reportaj Sky News.

Citește și: FOTO Bobonete, Bobiță din Las Fierbinți, ia la mișto Codul Rutier cu Mercedes-ul de 100.000 €

Satul Hokse din Nepal are o istorie unică și deosebit de zbuciumată. Este cunoscut sub numele de Valea rinichilor, deoarece cineva din aproape fiecare gospodărie a vândut un rinichi.

Brokerii vizitează zona de ani de zile, convingându-i pe oameni să se despartă de un organ, în ciuda faptului că acest lucru este ilegal.

Localnicii au încercat cu disperare să scape de această infamie în ultimii ani - se simt păcăliți, afectați de ea. Unii spun că au fost exploatați, alții susțin că li s-a spus chiar că rinichii le vor crește din nou. Unii au murit ca urmare a ceea ce li s-a făcut în corpurile lor.

Iar acum, în mod tragic, sărăcia alimentează o altă criză de sănătate în Nepal - cu rinichii din nou în centrul ei.

Un număr tot mai mare de nepalezi au ales să lucreze în străinătate, în statele din Golf și în Malaezia, pentru a face mai mulți bani pentru familiile lor de acasă. Dar acest lucru vine cu propriile sale riscuri.

Bărbați tineri, cândva sănătoși, se întorc în Nepal având nevoie disperată de un transplant de rinichi. Unii oameni de știință spun că acesta este rezultatul expunerii la căldură extremă și deshidratare severă.

Au vrut să-și pună capăt zilelor

În urmă cu câțiva ani, Suman, în vârstă de 31 de ani, era atât de distrus financiar și emoțional, încât s-a gândit să-și pună capăt zilelor. El a simțit că nu avea "altă opțiune" decât să călătorească în India pentru a-și vinde rinichiul unei femei care pretindea că este sora sa.

A fost un proces excitant din punct de vedere fizic, care l-a marcat. A fost plătit cu 3.000 de lire sterline.

"M-am simțit slăbit și mi-am pierdut cunoștința", spune el. "Când m-am trezit, mă durea foarte tare. Acum nu mai pot să lucrez și încerc să spun oricui pot să nu-și vândă rinichiul."

Suman nu era sigură că medicul știa ce face, dar legea indiană este clară - donatorii trebuie să fie rude și trebuie să prezinte actele necesare.

Traficul de organe rămâne o preocupare majoră în India. Acesta este alimentat de un decalaj mare între cerere și ofertă.

Lipsa de donatori a dat naștere unei piețe negre, iar medicii și spitalele se numără printre cei care au fost descoperiți în cadrul investigațiilor privind afacerile de tip "bani pentru rinichi".

Dar acest fenomen nu este unic în India. Estimările sugerează că, la nivel mondial, unul din 10 organe transplantate a făcut obiectul unui trafic de organe.

Citește și: Secretul numărul 1 pe care îl au oamenii de succes. Arnold Schwarzenegger: ”Nu toți sunt norocoși”

"Agenții făceau documente false în Kathmandu, inclusiv cărți de identitate indiene", spune Kanchha, care și-a vândut și el rinichiul în India.

"Rinichiul meu a fost dat unei surori false. Cred că medicul din India știa că l-am vândut".

În Hokse, localnicii insistă că nimeni nu-și mai vinde rinichii - dar unii încă își asumă riscuri extreme pentru a încerca să-și îmbunătățească viața.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te