Cosmochimistul Laurette Piani, care a condus acest studiu al Centrului pentru Cercetări Petrografice și Geochimice (CNRS / Universitatea din Lorena) publicat în revista Science, a explicat pentru AFP că această descoperire contrazice parțial teza dominantă conform căreia apa ar fi fost adusă pe Pămănt, nu de meteoriți, ci de asteroizii și cometele care au bombardat mai târziu Pământul, inițial uscat.
Această ipoteză a fost favorizată de temperaturile excesiv de ridicate ale sistemului solar, care ar fi împiedicat apa să se condenseze și să se amestece, sub formă de gheață, cu alte corpuri solide, notează RFI.
Cercetătorii francezi au studiat meteoriții numiți enstatiți chondrit și au constatat că aceștia au o compoziție chimică similară cu cea a Pământului, foarte asemănătoare cu rocile care au existat pe planetă încă de la formarea sa.
Măsurând conținutul de hidrogen în 13 dintre acești meteoriți, care există într-un număr relativ mic, echipa a descoperit că rocile primitive ale planetei albastre au absorbit suficient hidrogen din acești meteoriți pentru a-i oferi planetei cel puțin de trei ori masa apei din oceanele sale, dacă nu mai mult.
„Am descoperit că hidrogenul din acești meteoriți are o compoziție izotopă similară cu cea a apei stocate în mantaua Pământului”, a spus Laurette Piani. (Mai multe detalii aici)