Directoarea Direcţiei Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii,un subaltern al acesteia şi alte două persoane au fost trimise în judecată, pentru fapte asimilate celor de corupţie.
Cei doi funcţionari publici sunt suspectaţi că au transmis unei persoane subiectele pentru un concurs de angajare pe un post în instituţie. Femeia care a primit subiectele de la cei doi printr-un intermediar, vizat şi el de anchetă, a şi obţinut postul, fiind angajată consilier la Resurse Umane.
Aceasta ar fi soția unuia dintre funcționarii implicați.
În cursul anului trecut, directoarea Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate şi un subaltern al acesteia din cadrul Biroului Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare au transmis unei persoane care a candidat pentru un post scos la concurs de minister subiectele.
Subiectele au ajuns în posesia candidatei prin intermediul unei femei care a fost şi ea trimisă în judecată în acelaşi dosar.
O directoare de la Ministerul Sănătății, implicată în fraudarea unui examen. Cui i-a dat subiectele
”Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a unor funcţionari publici din cadrul Ministerului Sănătăţii, pentru comiterea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, prev. de art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000.
Citește și: VIDEO Angajații Ministerului Sănătății au protestat în fața instituției. Ce salarii au, de fapt
Cercetările au fost efectuate de către ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție - Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov, la delegarea procurorului de caz”, a transmsi DGA.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, ”la data de 06.09.2023, pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii a fost publicat anunţul privind organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de consilier clasa I grad superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate - Biroul Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare. Componenţa comisiilor de concurs şi de contestaţii a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 2826/22.08.2023”.
Potrivit anunţului, dosarele de înscriere la concurs urmau a fi depuse de către candidaţi în perioada 06.09.2023 - 25.09.2023 la sediul Ministerului Sănătăţii, etapele concursului propriu-zis fiind:
i) etapa selecţiei dosarelor, urmând ca aceasta să se desfăşoare în maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor;
ii) etapa probei scrise, ce urma a se desfăşura la data de 10.10.2023, ora 11:00;
iii) etapa interviului, urmând ca data susţinerii interviului să se stabilească odată cu afişarea rezultatelor probei scrise.
La concurs s-a înscris un singur candidat care, la data de 02.10.2023, a fost declarat admis după finalizarea etapei selecţiei dosarului.
În baza sesizării depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti privind existenţa unor indicii de fraudare a concursului pentru ocuparea funcţiei de consilier clasa I grad superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate - Biroul Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare, după administrarea mijloacelor de probă relevante, procurorii au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi, sub următoarele acuzaţii:
în sarcina inculpatei S.T.M., funcţionar public, s-a reţinut că, la data de 03.10.2023, în calitate de director în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate şi preşedinte al comisiei de examinare instituite în vederea organizării concursului pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie de consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate - BRCR, în baza unei înţelegeri prealabile cu funcţionarul public V.V.V., a permis accesul unei persoane neautorizate, anume singurei candidate
înscrise, inculpata P.L.C., la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la subiectele elaborate de către aceasta pentru proba scrisă a concursului menţionat mai sus, prin remiterea acestora inculpatului V.V.V., cunoscând că acesta din urmă le va transmite ulterior candidatei, cu scopul obţinerii de către aceasta a unor foloase necuvenite constând în promovarea frauduloasă a probei scrise şi, implicit, obţinerea remuneraţiei aferente postului.
Citește și: Se deblochează criza din Sănătate. A fost votat proiectul prin care se măresc salariile la CNAS
Cum au fost luate răspunsurile la subiecte
Conform anchetatorilor, ”inculpata S.T.M. a fost trimisă în judecată sub imperiul măsurii preventive a controlului judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, prev. de art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000.
în sarcina inculpatului V.V.V., funcţionar public, s-a reţinut că, la data de 28.09.2023, respectiv 03.10.2023, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, având o înţelegere prealabilă cu inculpata S.T.M., în calitate de consilier principal în cadrul Biroului Recunoaştere a
Calificărilor şi Reglementare (BRCR) - Direcţia Politici de Resurse Umane în Sănătate şi membru al comisei de concurs instituite în vederea organizării concursului pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie de consilier clasa I grad profesional superior în cadrul
Direcţia Politici de Resurse Umane în Sănătate - BRCR, fiind determinat în acest sens de coinculpatele P.L.C. şi Ţ.M.D., a permis accesul unei persoane neautorizate, candidatei inculpat P.L.C., la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, anume la subiectele pentru proba
scrisă a concursului anterior menţionat, elaborate de către acesta (act material din 28.09.2023) şi de către inculpata S.T.M. (act material din 03.10.2023), prin transmiterea acestora candidatei prin intermdiar Ţ.M.D., cu scopul obţinerii de către candidată a unor foloase
necuvenite constând în promovarea frauduloasă a probei scrise şi, implicit, obţinerea remuneraţiei aferente postului.
Inculpatul V.V.V. a fost trimis în judecată sub imperiul măsurii controlului judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii continuate de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, prev. de art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. (2 acte materiale).
în sarcina inculpatei Ţ.M.D. s-a reţinut că, în perioada 06.09.2023 - 03.10.2023, l-a determinat pe inculpatul V.V.V. să permită accesul unei persoane neautorizate, candidatei inculpat P.L.C., la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, anume atât la subiectele elaborate
de acesta, cât şi, ulterior, la subiectele elaborate de inculpata S.T.M., pentru proba scrisă a concursului organizat pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate - BRCR, respectiv, în acelaşi context, a înlesnit activitatea infracţională a inculpatului V.V.V. prin aceea că, la data de 28.09.2023 şi la data de
03.10.2023, i-a comunicat subiectele candidatei P.L.C., cu scopul obţinerii de către aceasta a unor foloase necuvenite constând în promovarea frauduloasă a probei scrise şi, implicit, obţinerea remuneraţiei aferente postului. Inculpata Ţ.M.D. a fost trimisă în judecată
sub imperiul măsurii controlului judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, prev. de 47 C.pen. rap. la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. (2 acte materiale).
în sarcina inculpatei P.L.C. s-a reţinut că, În perioada 06.09.2023 - 03.10.2023, prin rugăminţi repetate, prin intermediul inculpatei Ţ.M.D., l-a determinat pe inculpatul V.V.V. să-i permită accesul la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, anume atât la subiectele elaborate de acesta din urmă, cât şi, ulterior, la subiectele elaborate de inculpata S.T.M. pentru proba scrisă a concursului organizat
pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate - BRCR, subiecte ce i-au fost comunicate la data de 28.09.2023 şi la data de 03.10.2023, cu scopul obţinerii unor foloase necuvenite constând în promovarea frauduloasă a probei scrise şi, implicit, obţinerea remuneraţiei aferente postului.
Inculpata P.L.C. a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, prev. de 47 C.pen. rap. la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. (2 acte materiale).
Precizăm că emiterea rechizitoriului este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, împrejurare care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” a transmis DGA.