Schroeder explicat pentru New York Times că a încercat să medieze negocierile dintre Rusia și Ucraina, la sugestia unor reprezentanți ai autorităților din Ucraina, și că este dispus să o facă și în continuare.
„Pot spune că Putin este interesat să pună capăt războiului. Dar nu este atât de ușor. Sunt câteva puncte care trebuie clarificate”, a spus Schroeder despre întâlnirea cu Putin din 9 martie, fără a lămuri care sunt aspectele neclare. Din perspectiva Ucrainei, descrisă de ambasadorul ucrainean la Berlin, Andriy Melnyk, inițiativa de mediere care l-a implicat pe Schroeder „a eșuat”.
Schroeder s-a distanțat de război, dar nu de Putin, notează NYT. La întrebarea jurnalistului de la NYT despre atrocitățile din Bucha Schroeder a spus că acestea „trebuie investigate”, dar a adăugat că ”nu credea că acele ordine ar fi venit de la domnul Putin, ci de la o autoritate inferioară”.
„Cred că acest război a fost o greșeală și așa am spus mereu. Ceea ce trebuie să facem acum este să creăm pacea cât mai repede posibil” a spus Schroeder.
Fostul cancelar pare a fi arhitectul adâncirii dependenței Germaniei de gazul rusesc, sugerează NYT. ” Dependența Germaniei de gazul rusesc a ajuns la 55% în februarie, înainte de începerea invaziei Rusiei asupra Ucrainei,urcând de la 39% în 2011”, arată articolul din NYT. Potrivit calculului ziariștilor de la NYT, Germania plătește zilnic Rusiei pentru energie 200 de milioane de euro, sau aproximativ 220 de milioane de dolari.
Schroeder a declarat că ”nu este deranjat de dependența în creștere sau de avertismentele americane și din Europa de Est cu privire la faptul că Putin armează proviziile de energie, deoarece consideră că ”rușii au fost întotdeauna de încredere când a fost vorba de livrarea de petrol și gaze”. „De ce ar fi trebuit să fim neîncrezători? Mereu a funcționat”, a spus Schroeder.
„Pentru noi, dependența însemna dublă dependență. Așa-numita armă energetică este ambiguă. Au nevoie de petrol și gaze pentru a-și plăti bugetul. Și avem nevoie de petrol și gaze pentru a încălzi și pentru a menține economia în funcțiune.” El a mai spus că a servit întodeauna interesele germane. „Eu fac ce pot să fac. Cel puțin o parte are încredere în mine”, a spus fostul cancelar. ”Partea aceea nu este partea germană”, a comentat NYT. Gerhard Schroeder a fost cancelarul Germaniei între 1998 și 2005. Din 2006, el este președintele boardului de actionari al Nord Stream AG, operatorul gazoductului Nord Stream 2. Începând din 2007, Schroeder este șeful consiliului de administrație al Rosneft.
După izbucnirea războiului din Ucraina, Gerhard Schroeder și-a păstrat poziția în conducerea Rosneft decizie care fost criticată în Germania. În interviul acordat NYT, Schroeder a spus că va demisiona din consiliul de administrație al Rosneft doar dacă Moscova întrerupe livrările de petrol și gaze către Europa, dar, în opinia sa, acest lucru nu se va întâmpla. Fostul cancelar german a adăugat că o țară precum Rusia nu poate fi izolată. Potrivit acestuia, industria germană are nevoie de materii prime rusești, atât în petrol și gaze, cât și în elemente de pământuri rare. „Când acest război se va termina, va trebui să revenim la relațiile cu Rusia. Întotdeauna facem asta”, a spus Schroeder.