Marți seară, 22 iunie a.c., la emisiunea "Subiectiv" de la Antena 3, moderată de Răzvan Dumitrescu, s-au întâlnit Antoniu Bumb, de la organizația Declic, și George Simion, de la AUR.
Moderatorul Răzvan Dumitrescu a prezentat descoperirile lui Bumb sub titlul "Anchetă! Unde ajunge lemnul ilegal tăiat din parcurile naționale".
Sub aceeași burtieră a stat și George Simion.
Discursul celui din urmă urmează linia deja consacrată, vadimist-peremistă: străinii ne fură țara, ne conduc din vestul Europei, ne omoară micii antreprenori. Iată cele mai relevante pasaje din comentariile șefului AUR:
"Este HS Timber, zona care se ocupă de bușteni, de cherestea. Pe lânga asta, avem la Sebeș, la Brașov, la Rădăuți, avem cei care se ocupă de foioase, au diferite denumiri tocmai pentru ca oamenii să nu înțeleagă.
Sunt niște companii austriece, care nu sunt lăsate să facă genul acesta de activitate în Austria. În Austria nu ai voie să tai ca în România. Au un cvasi monopol pe piața românească. Aici sunt mai multe probleme: o dată, poluarea, făcută de Kronospan - Egger, după aia cum instituțiile statului au fost slăbite, Garda de Mediu nu-i poate controla, ei și-au făcut legislația ca ei să se controleze pe ei singuri. Transportatorii sunt verificați de către aceste companii din partea lor și sunt măsurate cantitățile de lemn.
Citește și: Socrul lui Ponta o duce bine la Curtea de Conturi: lui Sârbu i-au crescut și pensiile, și salariul
O altă problemă. Aceste companii austriece (...) au distrus foarte multe locuri de muncă, mai ales în zona montană. Nu suntem împotriva tăierii de lemn dacă aduce plusvaloare în comunitățile respective, lemnul este un material care se regenerează. Să nu fie tăiat cu nesăbuință. Noi românii am trăit aici de mii de ani și datorită lemnului.
Cu girul baronilor locali și cu girul autorităților centrale – pentru că știm că aceste companii au venit după anii 2000 în România și au fost protejate de clasa politică - este un jaf național.
Propunerea noastră, care nu e ascultată de actualul ministru, Tanczos Barna: un moratoriu pe zece ani pentru regenerarea pădurilor, ca să dăm o șansă economiei locale. Mulți ne fac pe noi naționaliști, mulți aruncă cu mizerie împotriva AUR. Singura soluție e ca fabricile de mobilă pe care le aveam odinioară să ajute și să fie create de antreprenori români, ce facem pentru diaspora, cum am putea să revină diaspora în țară. Dacă nu le creăm condiții, nu revin. Fabricile de mobilă moderne au 50-100 de angajați pot fi unul din motoarele economiei pe viitor.
Direcțiile silvice sunt lăsate, Romsilva e lăsată fără pârghii legale, mulți dintre cei care lucrează acolo sunt cumpărați de reprezentanții anumitor fabrici. Te trezești într-un cerc vicios protejat la nivel înalt.
Citește și: Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității
Mulți politicieni sunt mână în mână cu aceste companii: am dovezi, nu îi auziți că vorbesc despre lucrul ăsta. Au contribuit în acești ani la schimbări legislative care favorizează aceste fabrici în detrimentul micilor companii românești.
Noi trebuie să revenim la protejarea micului întreprinzător și producător român, cum e cazul și în industrie, și în economie, și în agricultură.
Acest guvern se bate cu pumnu-n piept că susține economia românească. Am cazuri. Trebuie să ajungă la ministrul Năsui.
Combinatul de oțeluri speciale refuză să-l preia (...).
La Băița e mina de acolo, sunt zeci de lucrători la o exploatare de calcar. Statul român le-a dat autorizația de funcționare, protestează de două săptămâni în vârful muntelui, că nu li se dă autorizație de exploatare a calcarului.
Nu se dorește să existe antreprenoriat românesc.
E rea intenție din partea ministerului energiei, economiei, să nu mai fim stăpâni în propria țară."