„Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne cel mai mare atac la adresa democraţiei şi a drepturilor cetăţeneşti din România post-comunistă. Suspendarea brutală a legii şi apelul la forţe de ordine extra-legale au generat victime omeneşti şi abuzuri incredibile, care au îndepărtat enorm ţara noastră de Europa şi de drumul european. E foarte trist că, la 31 de ani de la acea mineriadă, vinovaţii n-au fost încă identificaţi în justiţie şi pedepsiţi legal. Acei vinovaţi sunt, în mod evident, oamenii de la vârful puterii de atunci, pentru că ei erau singurii cu mijloacele de a lansa şi conduce o astfel de operaţiune. Justiţia trebuie să funcţioneze, chiar şi la decenii distanţă”, a scris Nicuşor Dan, duminică pe Facebook.
În decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv întoarcerea Dosarului la Parchet pentru refacerea anchetei, menținând o hotărâre inițială pronunțată în acest sens în 2019.
În mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca dosarul Mineriadei să fie retrimis Parchetului pentru refacerea anchetei, iar soluția a generat un val de nemulțumiri în rândul părților civile din dosar care s-au aflat în sală și care au acuzat atunci "injustiția".
Decizia nu a fost însă definitivă, fiind atacată atât de către Parchetul General, cât și de către sute de victime și de moștenitori ai acestora.
Pe 10 decembrie 2020, instanța supremă a respins ca nefondate aceste contestaţii. Decizia - pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu - a fost definitivă.