Nicuşor Dan: Trist că, la 31 de ani de la mineriada din 1990, vinovaţii n-au fost pedepsiți

DE Valentin Mirică | Actualizat: 13.06.2021 - 23:44
Foto: News.ro

Primarul general Nicuşor Dan a afirmat că „mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne cel mai mare atac la adresa democraţiei şi a drepturilor cetăţeneşti din România post-comunistă” şi este foarte trist că vinovații nu au fost încă identificaţi în justiţie.

SHARE

„Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne cel mai mare atac la adresa democraţiei şi a drepturilor cetăţeneşti din România post-comunistă. Suspendarea brutală a legii şi apelul la forţe de ordine extra-legale au generat victime omeneşti şi abuzuri incredibile, care au îndepărtat enorm ţara noastră de Europa şi de drumul european. E foarte trist că, la 31 de ani de la acea mineriadă, vinovaţii n-au fost încă identificaţi în justiţie şi pedepsiţi legal. Acei vinovaţi sunt, în mod evident, oamenii de la vârful puterii de atunci, pentru că ei erau singurii cu mijloacele de a lansa şi conduce o astfel de operaţiune. Justiţia trebuie să funcţioneze, chiar şi la decenii distanţă”, a scris Nicuşor Dan, duminică pe Facebook. 

Citește și: Florin Salam l-a adus pe Alex Velea să-i cânte interlopului Mircea Nebunu. Legătura cu Clanul Sportivilor

În decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv întoarcerea Dosarului la Parchet pentru refacerea anchetei, menținând o hotărâre inițială pronunțată în acest sens în 2019.

În mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca dosarul Mineriadei să fie retrimis Parchetului pentru refacerea anchetei, iar soluția a generat un val de nemulțumiri în rândul părților civile din dosar care s-au aflat în sală și care au acuzat atunci "injustiția". 

Decizia nu a fost însă definitivă, fiind atacată atât de către Parchetul General, cât și de către sute de victime și de moștenitori ai acestora.

Pe 10 decembrie 2020, instanța supremă a respins ca nefondate aceste contestaţii. Decizia - pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu - a fost definitivă.

Citește și: Orban, „bilanțul” colegilor care l-au părăsit înainte de Congres. „N-am nevoie de oameni în poză”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.