În mai 2020, România a fost condamnată la Curtea de Justiție a UE pentru eșecul sistematic de a reduce poluarea din București.
Procedura de infringement a început formal în 2009, când România a fost atenționată că în mai multe orașe sunt depășite anumite valori limită privind poluarea aerului cu pulberi în suspensie (PM10) [1]. Aceste valori limită au fost introduse cu scopul de a limita pe cât posibil efectele dăunătoare ale poluării aerului asupra sănătății umane și a mediului ca întreg.
Abia în 2018, după 9 ani de trimis scrisori de atenționare și primit răspunsuri neconvingătoare, Comisia Europeană a chemat România în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru eșecul sistematic de a reduce poluarea.
Citește și: Se redeschide turismul parlamentar: deputatul Nicu Fălcoi (USRPLUS) pleacă o săptămână în Indonezia
Din 2018 și până în prezent, măsurile luate au fost ineficiente, motiv pentru care România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Nicușor Dan: Prin PNRR se realizează metroul de suprafață
“În primul rând, a fost începută procedura de achiziție a unui studiu la zi pentru poluanții atmosferici din București și a unui program de măsuri pentru calitatea aerului. Primăria Capitalei își dorește ca o companie de renume din Europa să realizeze studiul și programul de măsuri.