Precizările au fost făcute după ce premierul Florin Cîţu a avut la Palatul Victoria o întâlnire cu primarul general şi cu primarii de sectoare pentru a discuta despre situaţia din Capitală, ca urmare a creşterii numărului de infectări.
Măsuri efective care să evite carantinarea Bucureștiului
"Tot ce înseamnă măsuri de închidere a şcolilor, de închidere a activităţilor economice, cum sunt mall-urile, sunt măsuri obligatorii, care urmează nişte acte normative (...) emise de autorităţi naţionale. Noi, autorităţi locale, nu putem decât să ne conformăm. La această discuţie între primul ministru şi primarii din Bucureşti am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureştiului. (...) Sunt două chestiuni. Una - o înăsprire normativă acolo unde nu se respectă legea, pentru că am văzut cu toţii locuri unde nu se respectă legea şi pentru care sancţiunea este foarte greu să fie aplicată, iar acesta este atributul autorităţilor naţionale. În ceea ce priveşte autorităţile locale, controlul pe măsurile care există în acest moment, control pe fiecare din secţiuni şi în cazul Primăriei Capitalei e vorba de poliţia locală şi de transportul în comun", a arătat edilul general, într-o declaraţie acordată presei.
Citește și: „Doctorița-minune” Flavia Groșan nu poate demonstra că a vindecat 1.000 de pacienți
El a menţionat că poliţia locală va efectua controale în mijloacele de transport în comun în care se constată în mod frecvent abateri.
"Există raportări pe fiecare dintre linii, acolo unde, din partea operatorului de transport public STB, şoferii ştiu că nepurtatul măştii este mai intens. Şi acolo o să trimitem poliţia locală", a precizat Nicuşor Dan.
Edilul general a pus accent pe respectarea măsurilor sanitare şi de distanţare pe parcursul următoarelor două luni, în care va sosi în ţară o cantitate importantă de vaccinuri.
"Suntem practic în aceeaşi situaţie în care am fost în creşterea din noiembrie-decembrie. Aceleaşi măsuri de atunci - mai puţin deschiderea şcolii - sunt în vigoare în momentul acesta. Bineînţeles că este şi o oboseală a populaţiei faţă de un an de zile de restricţii. Totul este ca autorităţi şi cetăţeni să fie responsabili şi să trecem cu bine. Mai avem de trecut două luni, pentru că este o cantitate mare de vaccinuri care urmează să vină în România în lunile aprilie-mai. Deci noi trebuie să mai rezistăm partea aceasta de lună martie şi luna aprilie, când un număr mare de români o să fie vaccinaţi", a susţinut primarul.
În ce priveşte nerespectarea regulilor de distanţare în cluburi, Nicuşor Dan a reamintit că autorităţile naţionale intenţionează să ia măsuri pentru a-i putea sancţiona mai uşor pe cei care se fac vinovaţi.
"Probabil că aţi văzut multe derapaje în cluburi. Există o intenţie - asta este la nivel naţional, pentru că este în autoritatea autorităţilor naţionale - de sancţionare mai rapidă, în măsura în care lucrul acesta se întâmplă. Noi, ca autorităţi locale, ne subordonăm strategiilor guvernamentale. Trebuie ca fiecare dintre noi şi instituţiile care ne sunt în subordine să impunem acele măsuri de decalare a programului de muncă - 50% la domiciliu- care sunt în vigoare în acest moment şi, de asemenea, fiecare dintre noi, ca autorităţi locale, pe zonele în care avem atribuţii de control, cum este în cazul Primăriei Capitalei la transportul public, să ne asigurăm că ele sunt respectate", a spus Nicuşor Dan, citat de Agerpres.