„Doctorița-minune” Flavia Groșan nu poate demonstra că a vindecat 1.000 de pacienți

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 24.03.2021 - 19:41
„Doctorița-minune” Flavia Groșan nu poate demonstra că a vindecat 1.000 de pacienți. Foto captură Antena 3

Medicul bihorean Flavia Groșan nu poate demonstra științific că tratamentul pe care l-ar fi aplicat pacienților infectați cu COVID-19 ar fi fost eficient, așa cum susține. În plus, nu a prezentat date medicale care să fie validate specialiști.

SHARE

Medicul pneumolog Flavia Groșan a devenit vedetă națională după ce a susținut că a vindecat de covid 1.000 de persoane care au apelat la cabinetul său privat. 

Doctorul a susținut că a avut o rată de succes de 100%, iar după ce a fost popularizată de Mihai Gâdea la Antena 3, au apărut zeci de mii de persoane care vor să aplice tratamentul prezentat de Flavia Groșan. 

Medicul din Bihor a menționat că tratează COVID-ul ca pe o pneumonie atipică, împotriva căreia folosește Claritromicină, Ventolin și cortizon. Mai mult, a susținut că a pus diagnosticul de COVID de la distanță, prin telefon sau on line, ca să nu-i pună pe drumuri pe cei grav bolnavi.

Flavia Groșan nu s-a mulțumit doar să prezinte „tratamentul minune” pe care l-ar folosi, ci și-a criticat și colegii medici din spitale care se ocupă de pacienții infectați cu coronavirus despre care a afirmat că „fac greșei uriașe și protocolul terapeutic omoară, de fapt, bolnavii”. 

„Obiectivul meu de la începutul pandemiei a fost ca niciun pacient să nu ajungă pe mască de oxigen, nu intubat, pe mască. Şi nu a ajuns. Eu mă duc pe medicaţia mea clasică, ieftină, care include şi Claritromicina, un antibiotic ce face parte din grupa antibioticelor macrolide. (…)

Eu am lucrat în nişte studii clinice foarte interesante pe pneumonii şi acolo am învăţat despre tropismul viral al Claritromicinei, acolo am învăţat rolul antiinflamator al Claritromicinei, pe care nu îl are niciun antibiotic, şi de 10 ani lucrez cu acest antibiotic în pneumonii virale şi atipice”, a susținut Flavia Groșan. 

Mai mult, doctorul a contestat și utilitatea măști de protecție, și măsurile de restricție impuse de autorități, care nu ar contribui la creșterea imunității naturale a organismului.

Citește și: Colegiul Medicilor despre „doctorița minune”: A ratat vindecarea unor pacienți, care s-au agravat

Radu Țincu: „Poate e un doctor genial, dar nu poate demonstra”

 

Afirmațiile doctorului Flavia Groșan a stârnit revolta printre colegii săi care chiar intră în contact, în spitale, cu cazuri grave de COVID-19. 

Dr. Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul de Urgențe Floreasca din București, a declarat pentru Newsweek România că valul 3 al pandemiei de coronavirus este mult mai greu decât primele două. 

„Am fost ieri la Unitatea de Urgențe și erau 18 pacienți pozitivi. Nu au fost niciodată așa mulți pacienți cu COVID la UPU, iar în spital e deja plin”, declara vineri dr. Radu Țincu.

Citește și: Cele 4 motive pentru care valul trei al pandemiei este mai greu

În aceste condiții este cu atât mai grav faptul că Flavia Groșan îi îndeamnă pe cei infectați cu coronavirus să nu meargă la spital și să aplice un tratament care nu a fost certificat științific. 

„Ea spune că folosește Ventonlin. Păi noi folosim Ventolin de foarte mulți ani. Că folosește aparat de aerosoli. Dar și în spitale se folosesc astfel de aparate. Chiar și oamenii acasă o fac. Ea spune că folosește cortizon, dar și noi folosim cortizon.

De fapt, nu face nimic în plus.

Dar când susține că a vindecat 1.000 de oameni, trebuie să ținem seama de faptul că COVID-19 este simptomatic pentru 10-15% din populația infectată, iar dintre aceștia doar 2-4% ajung în terapie intensivă.

1000 de pacienți nu e mult, ca să vezi dacă un tratament chiar funcționează”, a menționat doctorul pentru Newsweek România.

Dr. Radu Țincu precizează că Flavia Grișan are activitate de cabinet, deci nu ajung cazurile cele mai grave la domnia sa. 

„Flavia Groșan poate să fie un geniu care va lua premiul Nobel. Dar ea trebuie să vină să ne prezinte toate datele medicale, științifice, care pot fi validate.

Dacă sunt validate științific, le vom urma toți. Dar deocamdată avem doar ce ne spune ea.

Nu are date, are doar o experiență proprie care nu e relevantă.

Pentru un studiu științific, ar fi fost nevoie ca pe lângă cei 1.000 de pacienți să mai aibă și 1.000 de persoane cărora să le administreze un placebo, ca să vadă dacă într-adevăr medicamentele folosite funcționează sau acei oameni s-ar fi vindecat oricum.

Ori acest lucru nu s-a întâmplat”, a explicat medicul de Terapie Intensivă Radu Țincu.

Colegiul Medicilor o investighează

Colegiul Medicilor Bihor s-a autosesizat pentru afirmații care, potrivit președintelui organismului, dr. Carmen Pantiș, au produs grave prejudicii prin sugestia că medicii infecționiști și ATI din spitale ar face rău pacienților.

„Am invitat-o la Comisia de Etică să își justifice afirmațiile și părea chiar bucuroasă”, a declarat Carmen Pantiș, potrivit Bihoreanul, adăugând că, deși își apreciază colega, aceasta a avut și numeroși pacienți ajunși „în stare gravă” în Spitalul Municipal.

„Cum să pretinzi că ai vindecat 100% o mie de oameni și tu știi că pacienții tăi ajung în stare gravă în spital?”, a spus președinta CMB, calificând ca „grav derapaj profesional” contestarea de către Groșan a protocoalelor din spitale

„Nu poți spune «Hai la mine că vă dau sănătate și viață», asta spune un vraci, și că ceilalți medici sunt criminali. Să negi toate protocoalele medicale, să spui că nu ai nevoie de Heparină pentru tratarea cheagurilor și de oxigen este un derapaj profesional grav, ofensator pentru ceilalți medici și vătămător pentru pacienți, cărora li se induce neîncrederea în medici”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Bihor. 

Audierea Flaviei Groșan a avut loc luni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te